Spectacolul rezonantei. Eseuri, evocari, sinteze - Dinu Pillat

Spectacolul rezonantei. Eseuri, evocari, sinteze - Dinu Pillat
-18%
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Tratat
Preț: 40,18 lei
49,00 lei (-18%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Al treilea volum al seriei de autor Dinu Pillat, Spectacolul rezonantei (titlu ales de Monica Pillat pentru a evidentia diversele nuante ale criticii de receptare, specifice viziunii autorului), are ca punct de plecare editia lui George Muntean, Dinu Pillat. Itinerarii istorico-literare, 1978. Cartea cuprinde studiile critice din perioada 1942–1974, distribuite tematic in sectiunile: Scriitorul ca personaj, Principiul reverberatiei si Lecturi. Addenda include pagini din corespondenta lui Dinu Pillat cu cativa intelectuali de renume precum Cezar Petrescu, Lucian Blaga, G. Calinescu, Dumitru Micu, Ov. S. Crohmalniceanu etc.

„Demersul lui Dinu Pillat [...] este invers celui calinescian, cu care are totusi comuna pozitia initiala in fata materialului adunat: la G. Calinescu imaginatia merge in fascicole dilatante, expansive, in vreme ce la Dinu Pillat imaginatia actioneaza in fascicole concentrate, ca un«laser». De aceea si textele respective sunt de o foarte stransa economie, insumand, surprinzator, un extrem de redus numar de pagini. [...] Imaginatia nu este numai, cum indeobste se crede, darul fabulatiei; ea este in primul rand si in mod esential intemeiata pe simtul realului, e insusirea de a instaura imagini irevocabile, ceea ce Dinu Pillat, cu metoda sa«behaviorista», a realizat magistral in arta sa de biograf si portretist.“ (Alexandru PALEOLOGU, 1976)

„Ca si Ion Pillat, poetul zonelor medii ale sensibilitatii, Dinu Pillat este criticul prob, care nu urmareste seducerea cititorilor prin jocurile de artificii ale inteligentei. Amandoi, la lectura, iti lasa un sentiment de securitate si de incredere. Acele«côteaux modérés» pe care Sainte-Beuve si le asuma, in critica lui, sunt si perspectivele poetice ale tatalui, si acelea critice ale fiului.“ (Serban CIOCULESCU, 1978)

„El nu abordeaza o singura tema sau sfera de preocupari, ci prefera subiectul global, pagina concentrata, unde trebuie spus tot despre tot. Selectia sa e riguroasa si tot ceea ce tine de sfera detaliului, eliminat. Non multum, sed multa este dictonul lui, dupa cum ar putea foarte bine sa fie multum in parvo. Este aici o rigoare de om de cultura si de spirit enciclopedic rafinat, pentru care secretul existentei e de a nu abuza in chip nepermis de interlocutor. [...] Reprimandu-si cu buna stiinta coarda analitica, Dinu Pillat este prin ceea ce scrie un avar, dar un avar care n-a pierdut facultatea de comunicare atat de pregnanta la toti Pillatestii si pe care Dinu pare a o fi mostenit de la tatal sau.“ (Mircea POPA, 1978)


Editie ingrijita de: George Ardeleanu, Monica Pillat
Prefata: George Ardeleanu
Anul aparitiei: 2012
Format: 14x21cm
Nr. pagini: 388

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1708 sec