Stalinizare si destalinizare. Evolutii institutionale si impact social (Cosmin Budeanca)

Stalinizare si destalinizare. Evolutii institutionale si impact social (Cosmin Budeanca)
-18%
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Carti diverse
Preț: 37,88 lei
46,19 lei (-17,99%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

O veritabila carte-document despre teroare, lagare si supravietuire
 
Aceasta carte a aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc si al Fundatiei Konrad Adenauer.
 
Volumul analizeaza efectele proceselor de stalinizare si destalinizare la nivel institutional, social, religios si cultural atit in Romania, cit si in alte state din estul Europei, precum Republica Moldova, Ungaria, Slovenia si Polonia. Pe baza documentelor de arhiva si a numeroase interviuri, colectivul de specialisti romani si straini a reusit sa realizeze o imagine de ansamblu asupra epocii, evidentiind cele mai importante forme pe care le-au luat in fostele tari-satelit influentele nefaste exercitate de masurile represive promovate de Iosif Vissarionovici Stalin. Sunt prezentate evolutiile politice ale marilor partide romanesti, relatiile diplomatice dintre Romania si Uniunea Sovietica, institutiile de cenzura, impactul stalinizarii asupra justitiei, dar si situatia colectivizarii, a unor comunitati etnice sau persecutia religioasa din Romania, RSS Moldoveneasca si Ungaria. Citeva portrete ale unor personalitati de marca ale vremii, precum Lucretiu Patrascanu, George Calinescu, Ioan Hudita, preotii Ioan Crisan si Florian Ratiu sau comandorul (r) Constantin Pogonat, intregesc perspectiva istorica oferita cititorilor.
 
Din cuprins:
Rusia stalinista impotriva Rusiei taranesti: perspectiva diplomatica europeana, 1928-1930• Aspecte ale stalinizarii Romaniei. Studiu de caz: regimul lui Ivan Odoviciuc in Maramures• Procesul de verificare a membrilor si reorganizarea Frontului Plugarilor in anii 1947-1953• Un episod al„transformarii socialiste”: colectivizarea agriculturii in raionul Bistrita (1950-1962)•„Planul Valev” si impactul acestuia asupra relatiilor romano-sovietice• Stalinizarea si destalinizarea justitiei in Romania comunista•„Martorii lui Iehova” in primele decenii de regim comunist• Persecutarea clericilor si a comunitatilor religioase din Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca de catre statul sovietic in perioada 1945-1962• Incercarea de destructurare a Bisericii Romano-Catolice– un pas in procesul comunizarii Ungariei postbelice• Ramasitele identitatii comuniste in Slovenia. Justitia de tranzitie– potentialul, capcanele si viitorul sau• La jumatatea distantei dintre memorie si istorie: memorialistica Gulagului ca gen literar• Muzeificarea comunismului in Polonia: intre proiect national si practici locale


Nr. de pagini: 416
Anul aparitiei: 2015

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1335 sec