Stefan Deaconu, Institutii politice. Editia a II-a, revizuita

Stefan Deaconu, Institutii politice. Editia a II-a, revizuita
-20%
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Constitutional
Preț: 47,92 lei
59,90 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Institutiile politice sunt institutii prin intermediul carora se exercita puterea statala. Ele nu sunt altceva decat forme prin care se exteriorizeaza puterea politica. Ceea ce determina natura institu-tiilor politice este capacitatea acestora de a folosi puterea pentru realizarea unui interes general. In lipsa institutiilor politice puterea se exercita conjunctural, arbitrar si uneori conflictual, de catre indivizi. Adevarata natura a institutiilor politice consta in locul pe care acestea il acorda legii, garantiilor de echitate si libertate care ocrotesc viata si interesele cetatenilor.

Despre editia 2
Necesitatea unei noi editii a cursului a fost impusa de evolutia legislatiei in domeniu si de acumularile doctrinare, dar si de evolutia si dinamica modificarilor survenite in sistemul de guvernamant actual. Lucrarea este redactata in asa fel incat ea sa  reprezinte si o sursa importanta de informatie pentru cei interesati de fenomenul constitutionalismului si al institutiilor constitutionale, in ansamblu, abordand institutiile politice nu doar din perspectiva teoretica, ci si din perspectiva practica, tinand cont de experienta pe care autorul a acumulat-o pana in prezent datorita functiilor publice detinute.

Fundament juridic
Una dintre institutiile politice este statul ca instrument social organizat, iar o alta institutie politica este reprezentata de partide care, detinand dreptul de conducere a statului, pot transpune in practica programul de actiune propriu. Ori, o parte semnificativa a acestei lucrari are in vedere exact analiza modului de organizare si functionare a statului si a partidelor politice.
Din multitudinea institutiilor politice care sunt in acelasi timp si institutii juridice, fac parte si institutiile fundamentale ale statului: Parlamentul, Seful de stat, Guvernul si Curtea Constitutionala. Toate aceste institutii reprezinta organe imputernicite de popor cu exercitiul functiei publice, iar de buna functionare a lor depinde gradul de democratizare a unei societati.
Intreg acest sistem institutional si raportul dintre principalii actori politici statali fac obiectul de studiu al cursului de fata, autorul utilizand metodele: analitica, istorica si comparativa in descrierea modului de functionare a institutiilor fundamentale ale statului.

Recomandare
Prezenta lucrare este un manual de Institutii politice ce vine ca o continuare si o completare fireasca a manualului de Drept constitutional.
A se vedea si Constitutia Romaniei

Din cuprins

    continutul lucrarii este realizat si structurat respectand standardele europene privind invatarea: obiective de invatare, rezumat si bibliografie prezentate distinct in fiecare capitol
    problemele fundamentale legate de modul de organizare si functionare a partidelor politice
    sistemului electoral
    separatia puterilor in stat
    organizarea administrativa a teritoriului

Puncte forte

    toate institutiile juridice ale institutiilor politice sunt examinate si analizate in contextul jurisprudentei jurisdictiilor constitutionale romane si ale altor state
    abordare interdisciplinara cu referiri la stiintele de ramura
    conceptele juridice intr-o abordare moderna si foarte actuala, analizand  teoria statului si principalele institutii ale sale, cu accent deosebit pe institutiile statale romanesti
    principalele institutii politice si constitutionale ale statului, precum Parlamentul, Seful sta-tului si Guvernul, dar si alte institutii adiacente acestora, ca partidele politice sau sistemul electoral sunt tratate din perspectiva activitatii lor practice de zi cu zi.
    notiunile explicate sunt usor de asimilat, iar prezentarea temelor este facuta intr-un stil clar si logic.
    ample referinte bibliografice la finalul fiecarui capitol

Despre autor
Profesor universitar doctor Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

Nr. de pagini: 328
Anul aparitiei: 2015

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1787 sec