Teodor Balan (1885-1972). Istoric si arhivist al Bucovinei (Ileana Maria Ratcu)

Teodor Balan (1885-1972). Istoric si arhivist al Bucovinei (Ileana Maria Ratcu)
Anul publicării: 2013
Categoria: Tratat
Preț: 42,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Un demers absolut obligatoriu il reprezinta si reconsiderarea scrierilor datorate autorilor bucovineni in diverse domenii de activitate, autori care in urma contextului istoric creat la noi dupa 1945 au intrat din ce in ce mai mult in uitare. Pe taramul cercetarii istoriei Bucovinei, o contributie insemnata si-a adus-o si Teodor Balan (1885-1972), din pacate aproape necunoscut in constiinta publicului larg, iar printre istoricii nostri, in functie si de preocuparile fiecaruia, retinut poate ca editor al colectiei de Documente bucovinene si ca autor al unor studii cu privire la momentul 1848 in Bucovina. Specialistii in istoria Bucovinei stiu ca nu exista studiu serios in acest domeniu care sa treaca peste lucrarile lui Teodor Balan, si aceasta este si ipoteza noastra de lucru, extinzand-o si spre celelalte domenii abordate de istoric, de pilda istoria institutiilor medievale.

Pentru arhivisti, Teodor Balan reprezinta un nume de referinta in istoria institutiei si ca pretuitor al arhivelor. Insa, Teodor Balan a fost mai mult decat istoric si arhivist - desi intre aceste coordonate se defineste cel mai clar activitatea sa - a fost cu adevarat un om de cultura, care s-a manifestat pe multiple planuri, si ca profesor, si drept culegator si editor de documente, si ca publicist. Indelungata lui viata, de-a lungul careia i-a fost dat sa traiasca mari satisfactii, dar si lovituri dureroase, este legata indisolubil de destinul Bucovinei si se identifica cu acesta.

Demersul nostru se inscrie in randul incercarilor de reconstituire si restituire fata de cultura nationala a unor contributii datorate unor exceptionale personalitati creatoare pe care le-a dat Bucovina. Aurelian Sacerdoteanu a fost primul care dupa cel de-al doilea razboi mondial readuce in atentie personalitatea unui istoric si arhivist bucovinean, afirmat pe deplin la Bucuresti, Dimitre Onciul[1]. Dupa 1990, apar asemenea intreprinderi mai mari sau mai mici, dintre care remarcam, alaturi de alte prezentari dedicate unor personalitati bucovinene, studiile dedicate lui Dimitre Onciul de academicianul Stefan Stefanescu[2], lucrarea Doinei Alexa despre un alt mare istoric bucovinean– Ion Nistor[3] si a Harietei Mareci, axata pe analiza operei istoriografice a lui Teodor Balan[4].

Prin lucrarea de fata ne propunem sa aducem in fata dimensiunile personalitatii creatoare a lui Teodor Balan, unul dintre cei mai de seama istorici al Bucovinei, care sta cu cinste alaturi de alti slujitori bucovineni ai lui Clio, Ion Nistor, Dimitre Onciul, Sever Zotta. Demersul nu este scutit de dificultati, daca avem in vedere faptul ca Teodor Balan si-a desfasurat cea mai mare parte a activitatii la Cernauti, ca multe dintre studiile si articolele sale sunt inchise in pagini de reviste care in parte si-au incetat aparitia si sunt greu accesibile, ca arhiva sa personala, cuprinzand lucari ramase in manuscris, corespondenta, copii dupa documente originale, lucrari proiectate, se afla in pastrare la mai multe institutii (Arhivele Nationale Istorice Centrale din Bucuresti, Directia Judeteana Suceava a Arhivelor Nationale, Muzeul National al Bucovinei Suceava).

Nr. de pagini : 260
Anul aparitiei : 2013

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1869 sec