Traditie bizantina si influente apusene in Erminie

Traditie bizantina si influente apusene in Erminie
-10%
Preț: 8,10 lei
9,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 120
Format: 13x20 cm

DESCRIERE

Cartea autorului Daniel Coriu „Traditie bizantina si influente apusene in Erminie" de la editura AGATON

,, In timp ce caracterul artei religioase apusene este narativ si istoric, cel al iconografiei ortodoxe este liturgic si dogmatic. Aceasta scriere sfanta (aghiografie) este una din artele sfinte prin care se lucreaza aratarea in privirea credinciosilor a,, tainei lui Dumnezeu - Tatal si a lui Hristos, intru care sunt ascunse toate vistieriile intelepciunii si ale cunostintei\\"(Col. 2, 3). De aceea, fiecare dintre sfintii ce sunt pictati de iconarii Rasaritului, are propriul lui model (tipar), intocmai ca si asa numitele,, scene\\'', icoane in care sunt infatisate evenimente din Vechiul Testament, din Evanghelii, din istoria Bisericii si din vietile sfintilor. Este posibil ca modelul lui Hristos, al Nascatoarei de Dumnezeu, al sfintilor, chiar si al anumitor scene, sa fie schimbat putin, in functie de pictorul care picteaza, insa fundamentul il reprezinta intotdeauna modelul pe care ni l-au oferit iconarii care au lucrat in aceasta arta inaintea noastra, urmarind si acestia cu credinta si ascultare orice preluau de la maestrii cei mai iscusiti dinaintea lor. Astfel, modelul pe care il are fiecare sfant sau scena, este intotdeauna acelasi si mereu nou, insa niciodata icoana liturgica nu va fi o copiere mecanica a uneia din alta, asa cum multi au crezut, nepretuind aceasta lucrare si nestudiindu-o cu seriozitate si evlavie.

Asadar, toate modelele iconografice, care se numesc si arhetipuri, sunt stabile si neschimbatoare in aghiografia ortodoxa si pe acestea lucreaza iconarii, fiecare dupa vrednicia pe care o are si dupa credinta si cucernicia pe care o arata.

Aceasta inseamna ca aghiografia Bisericii Ortodoxe este fara ornamente inutile, simpla si sinoptica (succinta), precum este si Evanghelia, in putine cuvinte si universala. Prin ea curge un limbaj iconografic, asemanator intru totul cu cel al Evangheliei.\\" (Fotie Kontolgu, Expresia iconografiei bizantine).

Cartea ne vorbeste despre reprezentarea iconografica a vietii, patimirilor si invierii lui Hristos in Expresia si Erminia lui Dionisie din Furna si Fotie Kontoglu.

 
 
 
 
 ISBN: 978-973-1981-69-7

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.069 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.