Traian Lalescu un nume peste ani

Traian Lalescu un nume peste ani
-20%
Preț: 16,00 lei
20,00 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2008
Categoria: Memorialistica

DESCRIERE

Traian Lalescu un nume peste ani de la Editura CURTEA VECHE. Traian Lalescu a iubit matematica. Spirit renascentist, de mic ar fi putut face probabil la fel de bine o multime de lucruri. Desena frumos, cânta la violoncel, traducea din italiana. Dar a ales matematica, descoperindu-si pasiunea, rezolvând si trimitând probleme la Gazeta Matematica. Remarcat rapid datorita creativitatii si originalitatii solutiilor propuse, a fostîncurajat de cei din breasla saîsiînceapa studiile sistematiceîn domeniu.

Cu„un cap care face cât zece mosii“, cum l-a caracterizat Titeica viitorilor lui socri, Traian Lalescu a ajuns, cum era de asteptat, un nume importantîn matematica. A publicat cel dintâi tratat din lume asupra ecuatiilor integrale (Introducere la teoria ecuatiilor integrale) si o serie de studiiîn domenii diverse: ecuatii functionale, serii trigonometrice, fizica matematica, geometrie, mecanica, algebra sau istoria matematicii.

A iubit sa produca matematica, dar si sa predea, sa creeze scoala. A publicat o serie de lucrari cu caracter didactic, iarînfiintarea„Scolii Politehnice“ din Timisoara— azi Universitatea Politehnica din Timisoara, cu peste 16 000 de studenti si 2 000 de cadre didactice - este una din cele mai semnificative contributii ale sale la dezvoltarea scolii nationale de matematica si a cercetarii. Marturie a recunoasterii contributiei sale la crearea acestei institutii sta bustul sau de la intrareaîn universitate semnat de cunoscutul sculptor Medrea. Ca prim rector a facut o buna perioada de timp o naveta istovitoare Bucuresti—Timisoara, a cooptat profesori renumiti pentru prestigiul institutiei si a acordat burse de studiu pentru studentii deosebiti.

Traian Lalescu a iubit Banatul. Nascut de fapt la Bucuresti, adevaratul loc de obârsie esteîn constiinta sa comuna Cornea de lânga Caransebes, locul de nastere al tatalui sau.În multe contexte de viata Traian Lalescuîsi va arata legatura de suflet cu Banatul. Cu o putere de munca deosebita, aîmbinat cariera profesionala si stiintifica cu cea politica. Ca deputat, raportor general al Guvernului Bratianu, sau ca repre-zentant al misiunii diplomatice la Paris a sprijinit deseori cauza regiunii si a oamenilor ei.Îndragostit de locuri si de oameni, a scris si o monografie a Banatuluiîn limba franceza, monografie din care razbate un patriotism local autentic.

Traian Lalescu a iubit familia. Citind Ma gândesc la tata— cartea semnata de fiul cel mic, cunoscutul poet de mai târziu Traian Lalescu, simti armonia si caldura din casa Lalescu,întelegi dragostea cu care si-a crescut cei patru copii, disponibilitatea pentru joaca si grija pentru o educatie consecventa si complexa. Traian Lalescu, om cu evident talent pedagogic,îsi incita copiii sa creeze reviste, sa se joace de-a tribunalul pe teme de actualitate din jurul lor, leîndeplinea orice dorinta când erau bolnavi si nu ridica niciodata mâna la ei. Casatoritîn urma unei mari iubiri pentru Ecaterina, o fosta eleva a lui, a suportat foarte greu pierderea ei la o vârsta nedreapta, la 28 de ani, atunci când fiul lor cel mic avea doar un an. Dupa moartea sotiei, a renuntat imediat la functia de rector al Institutului Politehnic din Timisoara, dedicându-se cresterii copiilor.

Lalescu— un nume intratîn mentalul colectiv al românilor. Chiar daca nuîsi amintesc exact cu ce saîl asocieze, multi„stiu“ ca este vorba de o personalitate, de o familie importanta, de o emblema.

Meritul principal pentru aceasta rezonantaîn timp a unui numeîn cultura unui popor revine matematicianului Traian Lalescu.

Prin tot ce a facut, prin valorile morale pe care le-a cultivat, performantele stiintifice la care a ajuns, implicarea patimasaîn viata socila si politica a vremurilor sale, Traian Lalescu a impus un stil de viata, a creat modele pentru cei tineri, a lasat urme, a initiat, a daruit... a iubit.

                                   Laura Grünberg


Numar pagini: 192
Format: 14×22 cm
ISBN: 978-973-669-488-2

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.096 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.