Un vapor pentru infern

Un vapor pentru infern
-10%
Editura:
Pagini: 288
Categoria: Carti diverse
Preț: 25,92 lei
28,80 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc epuizat

DESCRIERE

Un vapor pentru infern - Gilbert Sinoué.

9 noiembrie 1938. Dupa asasinarea, la Paris, a consilierului diplomat von Rath, Goebbels declanseaza in toata Germania, drept „represalii“, celebra si sumbra Noapte de cristal: incendierea sinagogilor, jefuirea caselor evreiesti…

Cateva luni mai tarziu, ca raspuns la protestele aparute in lumea intreaga, dar, mai ales, din motive de propaganda externa, Adolf Hitler le permite evreilor sa paraseasca Germania, daca doresc.

13 mai 1939. La Hamburg, SS Saint-Louis, pachebot de lupta sub pavilion nazist, isi ridica ancora. La bordul sau: 937 de pasageri, dintre care 550 de femei si copii. Toti sunt evrei germani. Toti sunt dotati cu vize. Destinatia: Havana. Exilatii spera sa acosteze in Cuba, asteptand sa le fie acordat dreptul de intrare in Statele Unite.

Pe 23 mai, in timp ce nava este pe cale sa intre in apele teritoriale cubaneze, Gustav Schröder, capitanul vasului Saint-Louis, primeste o telegrama expediata de guvernul din Havana: ANCORARE IN RADA – STOP – NU INCERCATI APROPIEREA DE PORT. Apoi, ii este transmis ordinul sa se intoarca si sa isi duca „incarcatura“ inapoi la Hamburg.

Schröder cunoaste destinul tragic ce ii asteapta pe pasagerii sai daca se intoarce in Germania. Hotaraste sa incalce directivele si ia legatura cu guvernele lumii asa-zis libere, cerandu-le sa ii primeasca pasagerii. Roosevelt, primul solicitat, refuza. Canada refuza. Toate natiunile din America Latina refuza. La Berlin, Goebbels exulta: NIMENI NU VREA SA-I PRIMEASCA!

Astfel incepe inspaimantatoarea ratacire a vasului Saint-Louis.

Bazandu-se atat pe documente de arhiva, cat si pe marturiile supravietuitorilor, Gilbert Sinoué povesteste aici, ora dupa ora, o epopee despre care s-ar crede ca nu a putut exista, intrucat pare de neconceput.

Gilbert Sinoué s-a nascut la Cairo, in 1947. Este autorul a numeroase opere, printre care Cartea de safir (Gallimard, Prix des Libraires 1996), Copilul din Bruges (Gallimard, 1999), Zile si nopti (Gallimard, 2001), Ambasadoarea (Calmann-Lévy, 2002), Secretele lui Dumnezeu (Albin Michel, Marele Premiu pentru literatura politista), Akhenaton, zeul blestemat (Flammarion, 2004).

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

26,25 lei
35,00 lei (-25%)
35,10 lei
39,00 lei (-10%)
Created in 0.1332 sec