Valentele duhovnicesti ale sfintelor canoane (Lewis J. Patsavos)

Valentele duhovnicesti ale sfintelor canoane (Lewis J. Patsavos)
-10%
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Religie
Preț: 10,80 lei
12,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Volumul"Valentele duhovnicesti ale sfintelor canoane" aparut la Editura Andreiana, in traducere din limba engleza de Emanuel Tavala, scoate in evidenta dimensiunea duhovniceasca a sfintelor canoane. Dreptul canonic este un element de baza al teologiei, prezentand legea bisericeasca si traditia ei canonica. Prin aceste legi este reglementata viata interna a Bisericii ca si institutie vizibila a acestei lumi, pe baza a ceea ce a fost randuit de catre Hristos si Sfintii Apostoli.

Biserica are o serie de reguli pe baza carora si-a desfasurat activitatea de la inceput pana in zilele noastre. Aspectele legate de traditia canonica a Bisericii Ortodoxe reprezinta subiectul primului capitol, unde se face o comparatie intre dreptul bisericesc si cel de stat, dar se vorbeste si despre esenta dreptului canonic, cu structura sa duhovniceasca.

Sunt prezentate sursele dreptului canonic, iar autorul vorbeste si despre situatia de dupa ultimul Sinod Ecumenic cu posibilitatea acceptarii obiceiului unei Biserici locale ca si lege spre binele duhovnicesc al membrilor Bisericii. Evolutia si dezvoltarea unui obicei local care dobandeste forta unei legi sunt ceea ce da flexibilitate traditiei canonice a Bisericii. Legile locale sunt mijloace prin care traditia canonica a Bisericii universale se adapteaza schimbarilor din anumite circumstante.

Un subiect interesant prezentat in primul capitol se refera la codificarea sfintelor canoane, prin prezentarea a doua pozitii, pe de o parte a celor care sustin ca o codificare unitara a legislatiei bisericesti ortodoxe este o imposibilitate si pledeaza pentru o codificare a fiecarui canon in parte si, pe de alta parte, a celor care sustin ca un asemenea demers ar contraveni intru totul esentei duhovnicesti a Ortodoxiei.

Din cauza criticilor ce se aduc sfintelor canoane, pe motiv ca ar fi perimate, este analizat aici si conceptul de iconomie si folosirea sa in Biserica de azi, autorul subliniind care este semnificatia acestui principiu in Biserica.

Sfintele canoane asigura libertatea

Capitolul al doilea al cartii abordeaza problematica aplicarii sfintelor canoane in misiunea Bisericii, ele fiind promovate ca raspuns la anumite nevoi pastorale, exprimand adevarul vesnic al Bisericii. Se explica faptul ca sfintele canoane nu reprezinta expresia unui spirit legalist, care tinde sa cuprinda totul in reguli si sa transforme viata Duhului la niste norme juridice, ci ele sunt expresia grijii pastorale a Bisericii pentru mantuirea membrilor sai. Din aceasta perspectiva, spune autorul, trebuie inteleasa lipsa unei codificari a canoanelor in Biserica Ortodoxa. De aici, se ajunge la intrebarea daca este posibila negarea ordinii canonice din Biserica in numele libertatii intru Hristos, concluzia autorului fiind ca ordinea canonica nu poate sa limiteze libertatea intru Hristos, ci poate cel mai bine sa o asigure, pentru ca libertatea intru Hristos consta in libertatea fata de dragostea afectata de vicii si fata de subjugarea patimilor. Or, sfintele canoane sunt cele care ajuta pe omul cazut sa ramana in unitate si in legatura armonioasa cu ceilalti in Biserica. De aceea, atunci cand se pune problema modificarii sfintelor canoane, autorul subliniaza cu tarie ca ele sunt de neschimbat, in duhul lor, pentru ca exprima adevarul cel vesnic si esenta Bisericii. Dar, datorita caracterului lor pastoral, ele pot primi adaugiri si modificari in litera si forma lor, tinandu-se insa seama de anumite conditii.

In ultimul capitol sunt prezentate cateva probleme pastorale ale traditiei canonice. Este analizata relatia dintre membrii Bisericii, clerici si laici, fiind prezentat principiul sinodalitatii in Biserica. Din punct de vedere pastoral si din perspectiva dreptului canonic, este abordat si caracterul terapeutic al epitimiilor date de Biserica prin slujitorii ei. Prof. Patsavos vorbeste despre caile spre Imparatie, si anume casatoria si monahismul. In incheiere este oferita o lista a sfintelor canoane, o perspectiva utila asupra corpusului canonic al Bisericii Ortodoxe.

Prof. Dr. Lewis Patsavos este profesor emerit de drept canonic la Seminarul Holy Cross (SUA)
Lect. Dr. Emanuel Tavala este cadru didactic al Facultatii de Drept„Simion Barnutiu” din Sibiu.

Nr. de pagini : 154
Anul aparitiei : 2012

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1676 sec