Vardy Peter, In viata sunt lucruri care nu se fac

Vardy Peter, In viata sunt lucruri care nu se fac
-18%
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Proza diversa
Preț: 36,90 lei
45,00 lei (-18%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Imre Tóth si-a petrecut primii cincizeci de ani din viata in Romania si Ungaria, inainte de a pleca in Occident. In acest dialog cu Péter Várdy, filozof maghiar stabilit in Olanda, Tóth vorbeste cu sinceritate si luciditate despre viata lui, despre modul sau de gandire, despre istoria Europei secolului XX. Deopotriva confesiune personala, marturie istorica si (auto)evaluare etica, volumul ataca frontal cele mai controversate aspecte ale vietii individuale si ale Istoriei, invitandu-l si pe cititor la un examen de constiinta, la reflectie.

„Omul este fermecator, un paradox el insusi, asezat la raspantia dintre etnii, limbaje, competente. Aristocratic prin natura sa si snob prin destule apucaturi si manierisme. In vremea aceea visa ca apartine unui Bucuresti subteran si ocult, unei reverii mateine ale carei determinari contingente marturisesc ca imi scapa. Ramane faptul ca acest personaj cosmopolit are adanci radacini in lumea noastra si in patimirile ei, de care, acum departe de ea, continua sa fie, intr-un chip mai degraba oniric, legat.“ (Petru CRETIA)

„Parea ca nu mai apartine nici unui timp si nici unui loc. Devenise un duh, un duh de obedienta hegeliana, curios sa urmareasca la nesfarsit triumful spiritului lumii inaltat de fiecare data pe nimicirea manifestarilor sale trecatoare, care avusesera imprudenta sa revendice de partea lor cate un adevar absolut.“ (Gabriel LIICEANU)

„Avem aici o carte fascinanta, un itinerar spiritual Si o fenomenologie a credintei utopice, o meditatie despre pasiuni mesianice si destine zdrobite in malaxorul numit istoria secolului XX. Sinceritatea este dogoritoare, onestitatea, coplesitoare. Comparabila cu marile confesiuni, de la Istrati si Koestler la Silone si Wat, o contributie esentiala la intelegerea mirajului comunist si a demonismului sau intrinsec. Imre Tóth a trait internationalismul ca pe o chemare launtrica nascuta din multimilenara suferinta a unei semintii prigonite. S-a despartit de comunism cand a inteles, foarte devreme, ca este o imensa impostura.“ (Vladimir TISMANEANU)

Nr. de pagini : 364
Anul aparitiei : 2014

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1353 sec