Vasile Cristian, Viata intelectuala si artistica in primul deceniu al regimului Ceausescu. 1965 - 1974

Vasile Cristian, Viata intelectuala si artistica in primul deceniu al regimului Ceausescu. 1965 - 1974
-18%
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Carti diverse
Preț: 24,08 lei
29,36 lei (-17,98%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Viata intelectuala si artistica in primul deceniu al regimului Ceausescu. 1965 - 1974. Pornind cu precadere de la documentele de arhiva emise de autoritatile ideologice care au supervizat institutiile culturale si de arta si unitatile de invatamant, autorul surprinde dinamica vietii intelectuale si artistice in primul deceniu al regimului Nicolae Ceausescu, mai ales in relatie cu strategiile puterii in domeniul cultural-ideologic. Rand pe rand, sunt analizate controversele in jurul infiintarii Muzeului National de Istorie, instrumentalizarea miscarii artistice de amatori care a precedat fenomenul„Cantarea Romaniei“, lumea teatrului si a literaturii, precum si sistemul educational.

„Cartea lui Cristian Vasile este ultima dintr-o serie de volume care isi propun sa investigheze relatia dintre puterea totalitara, propaganda si cultura. Sobra, precisa, erudita, contributia de fata reconstituie primul interval al epocii Nicolae Ceausescu. Sunt incadrate, in paginile sale, biografii, institutii, traiectorii intelectuale. Situata la confluenta istoriei si a stiintei politice, analiza lui Cristian Vasile devine un reper canonic al studiilor dedicate comunismului romanesc.“ (Ioan STANOMIR)

„Ne aflam in fata unei carti pe care eu o consider parte a unei remarcabile trilogii. Cred ca si in istoriografie, la fel ca in literatura, este o performanta cu totul speciala sa reusesti sa duci la capat un astfel de demers. Cristian Vasile a furnizat deja istoriografiei romane un triptic esential pentru cunoasterea mecanismelor cenzorial-ideologice de control si modelare ale domeniului literar si artistic. Gratie autorului, stim cum a functionat aparatul cultural ideologic comunist in Romania, care au fost resorturile sale psihologice si sociologice, cum a fost organizat campul simbolic al dominatiei totalitare, atat in versiunea ei originara, de o duritate colosala, cat si in cele ulterioare, cu ale lor iluzii, abdicari, compromisuri si sperante esuate.“ (Vladimir TISMANEANU)

Nr. de pagini : 288
Anul aparitiei : 2015

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Carti diverse

Created in 0.1409 sec