Vasile Sebastian Dancu, Triburile. O patologie a politicii romanesti de la Revolutie la Generatia Facebook

Vasile Sebastian Dancu, Triburile. O patologie a politicii romanesti de la Revolutie la Generatia Facebook
-10%
Preț: 30,34 lei
33,71 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Anul publicării: 2015
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Jocul democratic de azi este respins pentru ca a fost blocat de catre partidele politice, monopolizat de instrumente media si de actori economici care vor ramanerea in logica sociala si economica a devenirii sistemului social si politic clasic. Cetatenii sunt apatici, pesimisti, blocati in neincredere si instrainare, iar din aceasta stare nu-i putea scoate decat o logica a seductiei cu care functioneaza retelele de socializare si mass-media. Retelele de socializare permit fabricarea unor noi identitati si nasterea unor grupuri neconstrangatoare, deoarece poti sa-ti alegi prietenii, ii poti decupla oricand, te poti baza pe sentimentele lor afisate prin emoticoane sau alte simboluri de stare. Cetateanul are nevoie de un refugiu intr-o „curajoasa lume noua”, cum ar spune Huxley.

Nu este o criza politica, deoarece o criza politica se sfarseste mai usor, odata cu alegeri noi, cu oameni sau idei noi. Este o criza de sistem, creata de nevoia de a refonda sistemul politic dupa alte exigente: transparenta prin mediatizare continua, fragmentare si respect al eterogenitatii si diversitatii.

Politica ar trebui sa invete o gestionare a sistemului social fara dominare si fara a crea alienare sau izolare pentru cei care se simt nereprezentati.

Flashmob-ul si streetbooming-ul creeaza in junglele oraselor noi moduri de a fi impreuna.

* * *

Sumar: Triburile politice - Politica mutanta, antreprenoriatul politic si partidul franciza - Neotribalismul politic - Criza politica - Ritualuri politice - Moartea propagandei - Autismul politic - Generatia Facebook si politica subterana - Razboiul economiei cu politica - Miopia politica - Sfarsitul utopiei politice - Maladiile stangii - Sectarismul politic - Politica inutila - Politica fara mesaj - Dulcea alunecare spre sclavie - Dictatura emotiilor - Despre femei in politica - Complexul lui Oedip - Baia de multime - Spalatoria politica - Iesirea din tacere - Colonizare mentala, dominatie si clientelism - Desertul politic - Sindromul Pinocchio - Politica fara inima - Politically incorrect - Spatiul emotional al politicii - Moartea propagandei - Politica ucide speranta - Patologia excesului - Politica indiferentei - Fara utopie si fara speranta - Energia visului in politica - Ideologii lovite cu toporul - Societatea invadata de politica - Era corciturilor ideologice - Imposibila intoarcere la ideologie - Politica paralizata de frica - Politica psihedelica - Sublimele neputinte ale presedintelui - Facebookistan

* * *

Vasile Sebastian Dancu (25. 11. 1961, Nasaud, jud. Bistrita-Nasaud) este sociolog, prof. univ. dr. la Universitatea din Bucuresti. A fost viceprim-ministru, Ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in Guvernul Romaniei (17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017); fondator al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, Institut pe care l-a condus in calitate de Presedinte in perioada 2009-2015; senator PSD Cluj, Parlamentul Romaniei, membru al Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa (2004-2008); observator si deputat in Parlamentul European, membru al Comisiei pentru dezvoltare regionala (2005-2007) si Ministru al Informatiilor Publice in Guvernul Romaniei (2000-2003). A publicat volumele: „Audienta radio in Romania”, 1998; „Societatea civila si administratia locala”, 1999; „Comunicarea simbolica. Arhitectura discursului publicitar”, eseu sociologic, 1999; „Comunicarea in managementul institutional”, 1999; „Tara telespectatorilor fericiti. Contraideologii”, eseuri, 2000; „Politica inutila”, eseuri, 2007; „Comunicarea simbolica. Arhitectura discursului publicitar”, reeditare, eseu sociologic, 2009; „Tara telespectatorilor fericiti. Contraideologii”, reeditare, eseuri, 2010; „Patrie de unica folosinta. Eseuri de critica sociologica”, 2010; „Mitologii, fantasme si idolatrie (meditatii si flashmob-uri)”, eseuri, 2011; „Povestile, viata si moartea (50 de texte pentru 50 de ani)”, eseuri, 2013; „O Romanie interioara”, eseuri, 2013; „Triburile. O patologie a politicii romanesti de la Revolutie la Generatia Facebook”, eseuri, 2015. Este coautor al volumelor „Cartea blogurilor politice”, 2010; „Protecting Minorities in the Future Europe – Between Political Interest and International Law”, 2002; „Sociologie”, 1996; „Methodology for Developing a Local Policy for Poverty Alleviation”, International Training Center ONU, 1999 si a tradus volumul Claude Javeau – „Conversatie Durkheim-Weber asupra libertatii si determinismului. Un dialog Filosofic”, 1993. A colaborat la periodicele: „Studia”, „Transilvania Review”, „Tribuna”, „Dilema Veche”, „22”, „Cultura”, „Steaua” etc. In 2012 a fondat saptamanalul regional Transilvania Reporter, iar in 2013 revista de cultura si gandire strategica SINTEZA. Din anul 2014, este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. A primit urmatoarele premii si distinctii: Profesor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca (2015); Crucea de Merit in rang de cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania din partea Presedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck (2015); Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne (2014); Insigna de Aur – cea mai inalta distinctie a Forumului Democrat al Germanilor din Romania (2005); Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler acordat de Presedintia Romaniei (2002).


Anul aparitiei: 2015
Format: 15, 5X24cm
Nr. pagini: 324

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.097 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.