ZIDUL BERLINULUI 1961-1989
7,60 lei
9,50 lei (-20%)

ZIDUL BERLINULUI 1961-1989

ZIDUL BERLINULUI 1961-1989
-20%
Preț: 7,60 lei
9,50 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2006
Pagini: 245
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Descriere:

Pe 13 august 1961, în zori, soldaţi ai armatei est-germane întind în plin centrul Berlinului kilometri întregi de sârmă ghimpată, hărăziţi să pună capăt exodului masiv de est-germani care fug într-un număr din ce în ce mai mare de regimul comunist, în zilele următoare, este înălţat un zid care, începând de atunci, va fi constant supravegheat, consolidat, înţesat de un sistem infailibil de miradoare şi de puncte de control. în câteva minute, familiile şi prietenii sunt despărţiţi de o parte şi de alta a acestei frontiere, fosta capitală a Reich-ului este tăiată în două de o linie de netrecut care pecetluieşte soarta a milioane de oameni.
Niciodată expresia "Cortină de Fier" nu a fost mai apropiată de realitate ca atunci. Zidul Berlinului va reprezenta timp de treizeci de ani arbitrarul politic, partea cea mai vizibilă a opresiunii comuniste conferind "războiului rece" adevăratul său chip. Până la căderea sa, pe 9 noiembrie 1989, el a fost teatrul dramelor umane, al tensiunilor politice şi un teren de propagandă în toate direcţiile. Nimeni nu a uitat, de exemplu, faimosul "Ich bin ein Berliner" rostit în imediata apropiere a Zidului de către preşedintele Kennedy, în iunie 1963, după cum nimeni nu a uitat nici toate tentativele de trecere (ar trebui să spunem "de evadare") - cu un submarin pe sub apele râului Spree, prin tuneluri, străpungeri în forţă etc. - care, frecvent, sunt oprite de gloanţele poliţiştilor est-germani. Nimeni, în sfârşit, nu va fi uitat imaginile din acea noapte de toamnă a lui 1989, când o mulţime entuziasmată a atacat cu pioleţii zidul acoperit de graffiti. Nu se poate nega totuşi că acest "Zid al Ruşinii", cum a fost el botezat în foarte scurt timp, va rămâne în amintiri drept unul dintre semnele marcante ale marilor tragedii totalitare ale secolului XX şi în acelaşi timp, ale voinţei înverşunate pe care oamenii au avut-o dintotdeauna de-a trăi liberi.
Autorul, Berinard Brigouleix este ziarist, specialist îndeosebi în problemele europene. Este autorul a douăzeci de cărţi, printre care o biografie a lui Willy Brandt.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.081 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.