Academia secretelor. Intelectualii si spionajul. O istorie universala. Editia a II-a

Academia secretelor. Intelectualii si spionajul. O istorie universala. Editia a II-a
Categoria: Carti diverse
Preț: 45,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

 Stiati ca Daniel Defoe a condus retele de spionaj, ca stolnicul Cantacuzino a organizat o„cancelarie secreta”, ca Mata Hari nu a fost„nici dansatoare, nici agenta”, ca marii autori de romane de spionaj, Fleming, Maugham, Greene, Le Carré etc., au fost… spioni, ca, Brecht, Steinbeck, Sinatra s-au aflat pe„lista FBI”, ca Josephine Baker, Greta Garbo, Marlene Dietrich, Maria Tanase au fost agente, ca Einstein, Picasso si Oppenheimer au fost suspectati de spionaj, ca dosarul atentatului impotriva papei Ioan Paul II ramane deschis…?

Multe din„cazurile” evocate vor constitui adevarate surprize, nu intotdeauna placute, pentru cititori, aruncand o noua lumina, adesea cruda, asupra biografiei si creatiei unor personalitati ale spiritualitatii universale, demontand astfel„mituri” sau propunand altele noi.

…Care ar fi cauzele care i‑au facut pe intelectuali sa accepte o asemenea colaborare, echivalenta adesea cu un„pact cu diavolul”? De ce anumiti intelectuali au facut obiectul urmaririi sau chiar al unor acte de anihilare din partea serviciilor de informatii? Cititorului ii ramane sa hotarasca in ce masura am reusit sa raspundem la aceste intrebari, care, oricum, raman deschise…

dr. Alexandru Popescu

 

Cine nu-l cunoaste pe dl. Alexandru Popescu sau nu i-a citit cartile aparute pana acum ar putea crede ca volumul de fata este ceea ce americanii numesc instant book, carti intocmite rapid pentru a raspunde interesului marelui public pentru un eveniment abia petrecut. Agitatia din societatea romaneasca, din ultimul timp, provocata de„dosariada“, deconspirari, dezvaluiri ale unor fosti agenti ai serviciilor secrete, a indreptat atentia opiniei publice spre aceasta zona intunecoasa a istoriei. Intr-un astfel de context, o carte despre spionaj, mai exact despre participarea intelectualilor la activitati„informative“ ar putea parea o intocmire pripita pentru a specula situatia specifica a pietii de carte. In cazul lucrarii de fata, o asemenea opinie este total gresita. Dl. Alexandru Popescu este un fost diplomat, avand la„baza“ o formatie de istoric. Asocierea celor doua ipostaze– istoric si diplomat– a fost dublata de o sete de lectura si cultura, orizontul de cunoastere al autorului devenind astfel tot mai cuprinzator.

Noutatile, surprizele rasar la fiecare pagina, cititorul afland cu surprindere ca oameni de cultura si artisti de tot felul s-au inregimentat in aceasta activitate, care disputa prostitutiei statutul de cea mai veche meserie, dar considerata de multi„un serviciu de seniori“.

Dl. Alexandru Popescu proiecteaza lumina investigatiei sale intr-o lume care iubeste intunericul. Efectul e cu atat mai spectaculos: o carte care intrece romanul politist.

acad. Florin Constantiniu

Nr. de pagini : 450
Anul aparitiei : 2012

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1467 sec