Aproape liber - Publicistica (Daniel Cristea-Enache)

Aproape liber - Publicistica (Daniel Cristea-Enache)
-20%
Preț: 28,00 lei
35,00 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 306
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Volumul Aproape liber, cu paradoxalul sau aer de incisivitate si de melancolie, de rigurozitate si de blandete, prezinta o surprinzator de larga radiografie a lumii si a culturii romanesti contemporane.„Ritmul si stilul publicistic difera fundamental de cele ale creatiei sau criticii literare. Se apropie mai mult de ale cronicii literare saptamanale, facuta de asemenea in regim de deadline apropiat. Dar Publizistik este totusi altceva: ceva de sine statator, ceva ce nu seamana cu nimic. Aici, numai aici, poti sa fii si serios, si ironic, si patetic, si cu haz pur si simplu (daca ai haz; altfel e mai greu…).
 
Aici poti sa schimbi registrele in viteza pe care ti-o alegi, cu alternari, mixari, prelucrari. Aici ai toata libertatea din lumea scrisului, condensata intr-un numar fix de semne ce pot fi montate oricum, pe orice tema, in orice registru, cu dubla, chiar tripla intentionalitate. Numai previzibil, flasc, moralizator si plicticos sa nu fii. Caci autorii nostri sunt de regula comici; dar un publicist necitit de nimeni e chiar un personaj tragic.“
 
DANIEL CRISTEA-ENACHE Aproape liber.
 
DANIEL CRISTEA-ENACHE (n. 19 februarie 1974, Bucuresti) este conferentiar universitar la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Fondator al revistei online Literatura de azi, este si autorul unor volume de critica literara, istorie literara, convorbiri si eseuri: Concert de deschidere (Editura Fundatiei Culturale Romane, 2001; Premiul pentru Debut al Romaniei literare; Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania; Premiul„Titu Maiorescu“ al Academiei Romane; in format electronic, LiterNet, 2004), Sertarul Scriitorului Roman. Dialoguri pe hartie (Polirom, 2005), Bucuresti Far West. Secvente de literatura romana (Albatros, 2005), Un om din Est (Curtea Veche Publishing, 2006; Premiul pentru Critica si Istorie Literara al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti), Convorbiri cu Octavian Paler (Corint, 2007; ed. a II-a, Polirom, 2012), Timpuri noi. Secvente de literatura romana (Cartea Romaneasca, 2009; Premiul pentru Critica al revistei Convorbiri literare), Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stanescu (Curtea Veche Publishing, 2010), Cinematograful gol (Polirom, 2011), Generatia’60: discursul artistic si discursul critic. Neomodernismul (Editura MNLR, 2013), Literatura de azi. Dialoguri pe net (Polirom, 2013), Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache in dialog cu Dan C. Mihailescu (Humanitas, 2013), Ce a fost– cum a fost. Paul Cornea de vorba cu Daniel Cristea-Enache (Polirom, 2013). Publicistica lui Daniel Cristea-Enache nu ramane niciodata datoare, argumentatia desfasurandu-se ferm pana la rotunjirea perfecta a textului.


    Publicistica ne arata ca nu exista critic literar influent care sa nu fie tentat sa scruteze cetatea. Daniel Cristea-Enache are o privire caleidoscopica asupra societatii romanesti, cadrul perceptiei sale restrangandu-se pe masura ce avansezi in lectura. Lupa pe care autorul o foloseste se focalizeaza pe cele mai diverse ipostaze ale peisajului romanesc, de la generalitati de ordin istoric si politic pana la aspecte aproape intime, trecand insa, ca printr-un miez situat intre cele doua falii, prin chestiuni de istorie si critica literara, adica prin ceea ce l-a impus pe Daniel Cristea-Enache in viata culturala romaneasca. Rezultatul acestui examen amanuntit este un discurs fara compromisuri, remarcabil prin claritatea argumentatiei si, indiferent de subiectul tratat, printr-o permanenta cautare a echilibrului, a intelegerii juste. In plus, desi autorul, cu spiritul sau critic, isi pune singur la indoiala talentul de scriitor, textele, cu precadere cele memorialistice din ultima sectiune a cartii, il contrazic vehement.

Nr. de pagini: 306
Anul aparitiei: 2016

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.071 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.