Lyrica Magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stanescu

Lyrica Magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stanescu
-20%
Preț: 12,00 lei
15,00 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

„Este un gest frumos si un act de curaj intelectual sa fi avut numai 9 ani la moartea lui Nichita Stanescu si sa scrii azi, la 36, o carte despre poezia lui. Un gest frumos pentru ca inseamna o asumare a trecutului, o situare intr-un raport de continuitate cu literatura dinainte; si un act de curaj intelectual pentru ca, in absenta lui Nichita Stanescu, care semana, cum s-a spus pe buna dreptate, cu un zeu nordic, fascinandu-i pe iubitorii de poezie, opera lui trebuie judecata, acum, exclusiv ca text.“

Alex. Stefanescu

„Daniel Cristea-Enache priveste dinspre secolul XXI, doar cu volumele in fata, drumul de la N. Stanescu la miticul Nichita, fara sa se lase contaminat de idolatria comuna. Cu finete de spirit si o rara, azi,  limpezime in exprimare, criticul separa aurul pur de steril, originalitatea geniala de autopastisa si improvizatie, punand in lumina splendorile perene din opera poetica a lui Nichita Stanescu.“

Adriana Bittel

 

Daniel Cristea-Enache s-a nascut pe 19 februarie 1974, la Bucuresti.

A absolvit in 1996, ca sef de promotie, Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. Din 2005 este doctor in Filologie (summa cum laude) al acestei universitati, cu o teza despre Ion D. Sirbu.

In prezent, este conferentiar universitar, consilier editorial la Editura Polirom si cronicar literar la revista Observator cultural.

A tinut saptamanal cronica literara in Adevarul literar si artistic (1997–2005), apoi in Romania literara (2005– 2009).

Colaborari (cu cronici, studii, eseuri, interviuri, texte publicistice) la Ziarul de duminica, Suplimentul de cultura, Cultura, Idei in dialog, Bucurestiul cultural, 22, Convorbiri literare, Caiete critice, in ziarele Evenimentul zilei, Gandul educational, Adevarul, precum si pe portalul LiterNet.

A contribuit la Dictionarul esential al scriitorilor romani si Dictionarul scriitorilor romani, IV (coordonatori: Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Aurel Sasu), Literatura romana. Dictionar de opere (coordonator: Mircea Anghelescu), Dictionarul General al Literaturii Romane (coordonator: Eugen Simion).

Volume publicate:

Concert de deschidere, prefata de C. Stanescu, Editura Fundatiei Culturale Romane, 2001 (Premiul de Debut al Romaniei literare, Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania si Premiul„Titu Maiorescu“ al Academiei Romane); editia a II-a, format electronic, prefata de Andrei Terian, Editura LiterNet, 2004.

Sertarul Scriitorului Roman. Dialoguri pe hartie, Editura Polirom, 2005.

Bucuresti Far West. Secvente de literatura romana, Editura Albatros, 2005.

Un om din Est, prefata de Dumitru Micu, Curtea Veche Publishing, 2006 (Premiul pentru Critica si Istorie Literara al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti).

Convorbiri cu Octavian Paler, Editura Corint, 2007.

Timpuri noi. Secvente de literatura romana, Editura Cartea Romaneasca, 2009.


Anul aparitiei: 2010
Numar pagini: 128
Format: 13 x 20 cm

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.082 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.