Balade populare romanesti

Balade populare romanesti
-15%
Editura:
Anul publicării: 2008
Pagini: 224
Categoria: Romane
Preț: 10,20 lei
12,00 lei (-15%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Este un adevar de netagaduit ca, inca din zorii istoriei pe aceste meleaguri, cu mult inaintea aparitiei literaturii romanesti scrise, a existat pe intreg cuprinsul locuit de romani o puternica si complexa traditie culturala, o vie si bogata viata folclorica, in cadrul careia s-a dezvoltat o literatura orala, in proza sau in versuri, in care si-a gasit reflectare, de-a lungul veacurilor, o multitudine de factori ai mediului geografic si social-istoric in care aceasta s-a zamislit.
Cultura populara traditionala concretizata in ansamblul cunostintelor despre mediul in care vietuim, ca si despre viata si societate, in modelele de comportament social si interuman (modelele de inrudire, de vecinatate, de intrajutorare, de ierarhie sociala etc.), in relatiile de munca, in obiceiuri. in expresivitatea limbii. a literaturii, muzicii si coregrafiei - a constituit si mai constituie si astazi in unele zone etnofolcIorice un sistem complex de relatii, de moduri de comunicare intre oameni, la diferite niveluri de varsta, de competenta sociala si profesionala.

Diferitele elemente ale culturii populare nu au indeplinit niciodata in exclusivitate un simplu rol distractiv, de spectacol, ci, in straturile lor profunde, ele incorporau valori culturale si umane esentiale, fudamentand si reglementand de-a lungul veacurilor complexele relatii ale omului cu mediul ambiant. cu factorii grupurilor sociale, exprimau un punct de vedere propriu despre lume si viata, inlesneau buna integrare a individului In colectivitate.

Prin limbajul specific al folclorului - parte integranta a limbajului cultural-artistic al fiecarei colectivitati - se satisfaceau necesitatile de comunicare dintre membrii comunitatii, se produceau si se receptau mesaje rituale, ceremoniale sau artistice, circulau bunurile literare, muzicale si coregrafice pe care le numim astazi populare.

In ultima instanta, daca Miorita si-a cucerit un loc unic la cele doua nivele ale culturii romanesti - folclor si cult - inseamna ca poporul, ca si intelectualii, recunosc in aceasta capodopera a geniului popular modul lor de a exista in lume si raspunsul cel mai eficace pe care pot sa-I dea destinului, cand se arata, ca de atatea ori, ostil si tragic. Si acest raspuns constituie, de fiecare data, o noua creatie spirituala. Desigur, nu vrem sa spunem ca Miorita sintetizeaza toate caracteristicile geniului romanesc. Dar "adeziunea" intregului popor la aceasta capodopera folclorica ramane totusi semnificativa, si nu se poate concepe o istorie a culturii romanesti fara o exegeza a acestei solidaritati.
MIRCEA ELIADE

Anul aparitie: 2008
Format: 20x13 cm
Nr. pagini: 224
Editia a III-a

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1269 sec