Constitutia Romaniei. Comentarii si explicatii (Legi Comentate) de Cristian Ionescu

Constitutia Romaniei. Comentarii si explicatii (Legi Comentate) de Cristian Ionescu
-20%
Preț: 231,20 lei
289,00 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 2 - 4 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 1650
Categoria: Constitutional

DESCRIERE

Aceasta lucrare, realizata ca tema a unui proiect de cercetare comun al Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” si al Academiei de Stiinte Juridice din Romania are menirea de a explica si comenta, din perspectiva constitutionala conceptele si principiile generale ale Legii fundamentale.

Despre regimul politic

Membrii Adunarii Constituante au optat pentru regimul semiprezidential. Optiunea a fost explicabila daca tinem seama ca a fost luat ca reper institutional Constitutia Frantei din 1958. S-a evitat alegerea presedintelui republicii de catre un Parlament care in primii ani de la inlaturarea regimului politic super-centralizat si autoritarist era dominat majoritar de senatorii si deputatii fostului F. S. N., dar si fragmentarea fortelor politice cu reprezentare parlamentara care facea dificila alegerea majoritara in forul legislativ a Presedintelui Romaniei. Pe de alta parte, regimul semiprezidential nu afecta cu nimic afirmarea deplina a principiului suveranitatii nationale, a carei expresie fidela era Parlamentul. Constitutia a prevazut in art. 2 alin. (1) ca suveranitatea nationala apartine poporului roman care o exercita prin organele sale reprezentative si prin referendum.
Cadrul constitutional al functionarii mecanismelor de exercitare a puterii, corespunzatoare regimului semiprezidential, este unul armonios, care pune accent pe colaborarea autoritatilor publice (Parlament, Presedinte si Guvern). Fiecareia ii revin prerogative care le asigura eficienta in plan social, neexistand o posibilitate formala pentru excesul de putere: Parlamentul pune in aplicare proiectele legislative ale Guvernului, acesta are un rol decisiv in conducerea politicii statale, iar Presedintele Romaniei detine un rol de mediator si de a descuraja excesele de putere. El insusi nu are parghiile de conducere ale jocului politic. Mentionam si rolul majoritatii parlamentare care, de fapt, sustine prin ponderea voturilor sale realizarea programului de guvernare. In fond, cine controleaza majoritatea parlamentara are rolul decizional in conducerea statului roman. Iata, cu alte cuvinte, ca forta regimului semiprezidential nu rezida in cadrul constitutional propriu-zis, ci in iscusinta formarii si utilizarii fortei si potentialului de vot al majoritatii parlamentare.

Despre suprematia Constitutiei Romaniei

Prin esenta sa, ca si prin functia sa sociala, Constitutia are o valoare si importanta juridica suprema fata de orice alta norma de drept. Suprematia Constitutiei este o constructie teoretica intemeiata pe logica formala a asezarii normelor juridice intr-o ordine ierarhica, in functie de criterii rationale, si pe principiul suveranitatii nationale, potrivit caruia poporul este indreptatit sa pretinda Guvernantului ca acesta sa-i respecte vointa suverana exprimata in principiile si dispozitiile constitutionale.

Din cuprins

    caracterele statului
    institutia cetateniei
    drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale
    teoria puterii si a statului
    suveranitatea statului
    simbolurile nationale, identitatea nationala
    problemele fundamentale legate de modul de organizare si functionare a partidelor politice
    minoritatile nationale

Puncte forte

    principiile generale ale dreptului constitutional si ale institutiilor politice sunt examinate si analizate in contextul tezelor si dezbaterilor Adunarii Constituante
    comentarii bogate si explicatii pertinente pentru fiecare articol din Constitutia Romaniei
    punctual sunt semnalate deficientele unor texte si se propun solutii din perspectiva revizuirii acestora
    sunt avute in vedere si consideratii de ordin istoric privind constitutiile anterioare ale Romaniei
    structura comentariului vizeaza intentia legiuitorului constituant, interpretarea textului si modul sau de aplicare
    numeroase referiri la deciziile Curtii Constitutionale pronuntate in materie
    ample referiri la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului
    abordare interdisciplinara cu implicatii in  sociologie si stiintele politice
    ample referinte bibliografice

Despre coordonatori

Cristian Ionescu este profesor universitar doctor in cadrul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative din Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti, titular al disciplinei Drept constitutional si institutii politice.

Corina Adriana Dumitrescu este profesor universitar doctor in cadrul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative, titular al disciplinelor Teoria generala a dreptului si Filozofia dreptului si Presedintele Senatului Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti.

Nr. de pagini: 1650
Anul aparitiei: 2017

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.132 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.