Emese Florian, Dreptul familiei. Editia 5. Casatoria. Regimuri matrimoniale. Filiatia

Emese Florian, Dreptul familiei. Editia 5. Casatoria. Regimuri matrimoniale. Filiatia
-20%
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 624
Categoria: General
Preț: 75,92 lei
94,90 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Lucrarea constituie o analiza a raporturilor personale si patrimoniale care izvorasc din casatorie, rudenia fireasca si civila si a raporturilor asimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familie. Spre deosebire de alte ramuri ale dreptului civil, finalitatea normelor dreptului familiei nu este aceea de a institui o justitie comutativa, ci de a organiza institutii de paza ale „starii de bine”, personale si patrimoniale, a fiecaruia din membrii familiei, prin echilibrul intre independenta fiecaruia si solidaritatea intrafamiliala.
 
Dispozitiile Codului civil reunite sub titlul „Despre familie” se remarca prin tendinta de „contractualizare” a materiei, de a lasa la indemana sotilor libertatea fara precedent in legislatia noastra de a-si organiza prin acordul lor viata conjugala, indeosebi in compartimentul patrimonia l– calitativ subordonat celui personal – ca reflex al autonomiei personale, profesionale si sociale a fiecaruia dintre soti, si de a regla tot astfel, prin acordul lor, conflictele familiale.

Despre Editia 5
Editia 5 aduce numeroase elemente noi, fara a pierde din claritatea stilului, ceea ce a generat o majorare a volumului lucrarii cu peste 250 de pagini. Lucrarea intregeste studiul notiunilor de dreptul familiei, continand, alaturi de casatorie, divort, filiatie, autoritate parinteasca, obligatie de intretinere, si analiza regimurilor matrimoniale in lumina noului Cod civil.

Din cuprins:

    logodna
    incheierea casatoriei
    nulitatea casatoriei
    efectele casatoriei
    conventia matrimoniala
    regimul comunitatii legale, comunitatii conventionale, separatiei de bunuri
    motivele si cauzele divortului
    filiatia fata de tatal din casatorie si fata de tatal din afara casatoriei
    filiatia in cazul reproducerii umane asistate medical
    incetarea adoptiei
    drepturile si indatoririle parintesti
    decaderea din exercitiul drepturilor parintesti
    persoanele intre care exista obligatia de intretinere si ordinea in care aceasta se datoreaza


Puncte forte:

    corelarea vechii reglementari cu cea noua
    analiza normelor europene relevante in materie
    tratarea, aproape exhaustiva, a elementelor necesare si esentiale pentru intelegerea materiei dreptului familiei din perspectiva noului Cod civil
    ample referinte bibliografice


Ghid practic:
Structura lucrarii depaseste limitele unui curs universitar, constituindu-se intr-un adevarat ghid practic adresat tuturor celor interesati de domeniu. Sunt ridicate multiple intrebari care prin raspunsurile oferite ajuta la clarificarea unor probleme controversate:

    Care sunt conditiile de fond ale logodnei?
    Odata incheiata logodna, ce poate oferi acest fapt din punct de vedere juridic?
    Cum se pierde calitatea de sot si din ce moment?
    Natura juridica a casatoriei: contract sau institutie?
    Care sunt efectele pecuniare ale divortului in relatiile dintre fostii soti?
    In ce fel si in ce masura va afecta evenimentul de stare civila conditia patrimoniala a fiecaruia dintre soti si ce ajustari de dinamica a drepturilor asupra bunurilor antreneaza acesta?
    Va exista o masa de drepturi si obligatii comune in considerarea intereselor familiei?
    In ce fel si in ce masura se cere adaptat„comportamentul” sotilor la noul lor statut in cadrul raporturilor juridice dintre dansii si, de asemenea, in cadrul raporturilor juridice cu tertii?
    Regimul matrimonial presupune casatoria, dar e valabila oare si reciproca, fiece casatorie presupune un regim matrimonial?
    Cu ce titlu se aplica regimul matrimonial legal sotilor care nu au incheiat o conventie matrimoniala? vointa prezumata a partilor sau efect al legii? 
    Nulitatea sau anularea totala, integrala a conventiei se va rasfrange asupra valabilitatii actului juridic al casatoriei?
    Cum se face ca, in sistemul nostru, regimul matrimonial de drept comun este al comunitatii de bunuri si nu cel al separatiei de bunuri?
    Daca, bunaoara, imobilul comun instrainat de unul dintre soti nu a fost predat, sotul„omis” s-ar putea opune predarii bunului?
    Daca tertul ar introduce o actiune in revendicare, sotul se va putea apara invocand caracterul comun al bunului si faptul ca actul de instrainare nu ii este opozabil?
    Este lichidarea o etapa subsecventa inevitabila ori de cate ori a avut loc o incetare/modificare a regimului matrimonial?
    Cine sunt erezii legitimati sa continue actiunea de divort?
    Acceptarea mostenirii este conditie a dobandirii dreptului de a continua actiunea de divort?
    Daca mostenirea este vacanta, dreptul la actiune va trece asupra comunei, orasului sau, dupa caz, a municipiului de la locul deschiderii succesiunii in baza art. 963 alin. (3) C. civ.?
    Cum se explica dualitatea de opinii privind cuprinderea puterii doveditoare a actului de nastere?
    Ce urmari poate avea faptul ca unul dintre parinti abuzeaza de statutul sau de cotitular al exercitiului autoritatii parintesti?

Nr. de pagini: 624
Anul aparitiei: 2016

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1579 sec