Europeana. O scurta istorie a secolului douazeci (Patrik Ourednik)

Europeana. O scurta istorie a secolului douazeci (Patrik Ourednik)
-15%
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Carti diverse
Preț: 18,70 lei
22,00 lei (-15%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Europeana. O scurta istorie a secolului douazeci. Prozator, eseist si traducator de origine ceha (nascut in 1957 la Praga), Patrik Ouředník s-a stabilit la Paris din anul 1984. In activitatea lui literara imbina interesul pentru lingvistica, teorie literara si traduceri cu propriile sale opere. Este detinator a 12 premii internationale si 6 nominalizari.
Cartea Europeana. O scurta istorie a secolului douazeci, aparuta in anul 2001, a fost tradusa in 24 de limbi, iar unii critici literari o considera cea mai tradusa carte din limba ceha de dupa 1989.
Elementul fundamental al cartii este abordarea sarcastica, uneori cu umor negru a evenimentelor care au marcat secolul trecut, in speta a celor doua razboaie mondiale.
Autorul analizeaza principalele ideologii politice, fascismul si comunismul, explica cauzele lor, dar evoca si multe alte descoperiri interesante care au influentat cursul istoriei europene: radioul si televiziunea, anticonceptionalele, dezvoltarea feminismului s.a.
Cartea nu respecta o anumita cronologie, nu face o ierarhizare a evenimentelor epocii, nu cauta sa descopere lantul de cauzalitati si consecinte, nu personalizeaza istoria. Dimpotriva, este un colaj de episoade fictive, elemente documentare, date si reflectii istorice.„Ce este adevarat? Adevarul istoric al istoriei? Adevarul literar al textului? Adevarul utopiei? Adevarul memoriei?” scrie pe coperta cartii lui Ouředník. Sunt intrebari la care autorul nu raspunde in mod univoc, deoarece faptele adunate si textul vorbesc de la sine.
Cartea, al carei stil se afla la granita dintre beletristica si eseu, este scrisa intr-o forma originala, alcatuita dintr-un text central si observatii marginale care se constituie intr-un titlu caustic si rezumativ al celor evocate in textul de baza.
  Acest rezumat hazliu al istoriei secolului XX, de un comic dese-ori irezistibil, nu constituie numai o lectura amuzanta. Premiat la Praga, Europeana, care deja a facut valva la Paris, este o minunata initiere in literatura central-europeana. Se regasesc in carte cele doua caracteristici ale acesteia: vesnicul conflict intre moralism si anecdota, aliat cu un inimitabil amestec de burlesc si melancolie– melancolia apropiindu-se de disperarea existentiala– ca la Kafka, grotescul de absurd, ca in aventurile bravului soldatŠvejk.

Alexandra Laignel-Lavastine
 
 
Nr. de pagini : 160
Anul aparitiei : 2014

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.1195 sec