Momentul prielnic 1855 (Patrik Ourednik)

Momentul prielnic 1855 (Patrik Ourednik)
-15%
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 128
Categoria: Carti diverse
Preț: 17,00 lei
20,00 lei (-15%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Momentul prielnic.
 
Dupa succesul primei sale carti, Europeana, o trasnita si extrem de stralucita istorie a secolului XX (...), Patrik Ouředník s-a impus la 50 de ani ca un scriitor pe cat de original, pe atat de talentat.

Cu Momentul prielnic, 1855, Ouředník ne arunca, de data aceasta, in miezul utopiilor libertariene ale secolului al XIX-lea.

Aceasta fabula nostima si acerba se deschide astfel prin scrisoarea unui anarhist care, dupa studii de filozofie in Europa, povesteste cum a intemeiat in Brazilia o comunitate experimentala unde trebuia sa infloreasca societatea perfecta. in teorie, un proiect grandios. Printre foarte judicioasele sale principii: sa redea femeilor de urgenta libertatea.„Daca as putea scapa omenirea de una singura dintre calamitatile sale, lacustele, religia, holera, ciuma, proprietatea privata, razboaiele, guvernele, parlamentele sau cei care vor sa destepte natiunile, as alege casatoria– izvor de sclavie, de ipocrizie si de prostie”, exclama povestitorul. O promisiune frumoasa, care, dupa cum banuim, nu va rezista catusi de putin in practica. Foarte repede, intr-adevar, o serie de boli binecunoscute se vor abate asupra„coloniei Fraternitas”: suspendarea libertatilor, gelozia, spionajul, alcoolismul, furturile etc. Manuind cu mana de maestru acelasi umor devastator ca si in Europeana, autorul descrie ca urmare modul in care camarazii si camaradele din acest oras ideal vor recrea incet, incet, ansamblul conformismelor si prejudecatilor societatii pe care o resping.
Alexandra Laignel-Lavastine
Le Monde

Din ce cauza moare un vis? intre altele, din absenta deciziilor. Fie ca vine de la un barbat, de la o femeie sau de la o comunitate, utopia are nevoie sa urmeze o directie. Neglijenta preceda indiferenta, apoi, scrie povestitorul,„boli binecunoscute se abatura ca o ciuma asupra coloniei: restrictionarea libertatilor, spionajul, invidia si gelozia, lipsa de respect fata de femei, furturile si in cele din urma omorul.” Fraternitas se risipeste, parasita de membrii ei care ii prefera alte comunitati, mai marcate de religie sau de gustul pentru profit.
Norbert Czarny
La Quinzaine littéraire

 
Dupa Europeana, o scurta istorie a secolului XX, iata o alta satira a lui Ouředník, scriitor ceh exilat la Paris. Anarhia si surorile ei utopice sunt in centrul acestei povestiri epistolare in stil (francez) delicios de Voltairian.
Eric Loret
Libération

Patrik Ouředník
Prozator, eseist si traducator de origine ceha (nascut in 1957 la Praga), Patrik Ouředník s-a stabilit la Paris din anul 1984. In activitatea lui literara imbina interesul pentru lingvistica, teorie literara si traduceri cu propriile sale opere. Este detinator a 12 premii internationale si 6 nominalizari.

Nr. de pagini: 128
Anul aparitiei: 2016

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.2436 sec