Garantiile reale mobiliare. O abordare functionala. Analiza economica a dreptului garantiilor reale Introducere in regimul juridic al ipotecilor mobiliare. Tomul 16

Garantiile reale mobiliare. O abordare functionala. Analiza economica a dreptului garantiilor reale Introducere in regimul juridic al ipotecilor mobiliare. Tomul 16
-10%
Anul publicării: 2011
Preț: 71,10 lei
79,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Lucrarea a primit Premiul Henri Capitant (pentru cea mai buna teza de doctorat sau monografie juridica a anului pe teme de drept privat) fiind acordat in colaborare cu Asociatia„Henri Capitant” din Romania si Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania, pe anul 2011.

Aceasta lucrare, in cadrul PREMIILOR STIINTIFICE ale Uniunii Juristilor din Romania, Societatii"Titu Maiorescu" si ale revistelor"Dreptul" si"Palatul de Justitie" pe anul 2011, a obtinul Premiul"Istrate Micescu"

Lucrarea intitulata"Garantiile reale mobiliare. O abordare functionala", elaborata de dl Radu RIZOIU, constituie teza de doctorat sustinuta in anul 2010 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti sub indrumarea stiintifica a prof. Valeriu STOICA si, gratie Ed. Universul Juridic, vede acum lumina tiparului, in conditii grafice excelente.

Lucrarea"Garantiile reale mobiliare. O abordare functionala" contine un subiect de mare insemnatate teoretica, dar si de actualitate practica netagaduita pentru doctrina si jurisprudenta din Romania, inclusiv pentru politica legislativa desfasurata in contextul reformei dreptului privat roman, o reforma in cadrul careia dreptul garantiilor reale mobiliare si imobiliare a constituit unul din obiectivele principale.

Din aceasta perspectiva, lucrarea recenzata este, la cunostinta noastra, prima cercetare de anvergura destinata unui studiu aprofundat, la nivel interdisciplinar si in lumina dreptului intern, a celui european conventional, dar si a dreptului nord-american, a rationalitatii, oportunitatii, functionalitatii si eficacitatii garantiilor reale mobiliare.

Principalul merit al acestei lucrari de exceptie, dincolo de analiza temeinica, aprofundata si pe alocuri excesiv de amanuntita a tematicii cercetate, este, credem, curajul autorului de a se ridica impotriva tuturor prejudecatilor si de a cere sa se faca dreptate celui cu adevarat vatamat, in speta creditorului. In acest context, analiza economica a dreptului, bazata pe filosofia benthamiana si tezele realismului juridic american, constituie cheia de cercetare, explicare si justificare a necesitatii si utilitatii garantiilor reale mobiliare.

Si aceasta cu atat mai mult cu cat sursa principala a reglementarii actuale a garantiilor reale mobiliare, din titlul VI al Legii nr. 99/1999, ca si a celei viitoare cuprinsa in Noul Cod civil - in vigoare de la 1 octombrie 2011 -, o reprezinta, fapt remarcabil, reglementarea americana, in speta art. 9 din Codul comercial uniform al Statelor Unite (UCC), iar nicidecum vreo reglementare similara europeana, fie nationala, fie comunitara. Lucrarea Garantiile reale mobiliare.

O abordare functionala este si ramane o dovada elocventa a vocatiei de cercetator a autorului si o confirmare sau, mai exact, o reconfirmare absoluta a pasiunii, talentului si priceperii sale remarcabile, deja probate prin lucrarile publicate la edituri consacrate sau, dupa caz, in prestigioase reviste de specialitate, din care rezulta ca dl Radu RIZOIU este unul din cei mai avizati cunoscatori ai dreptului garantiilor reale mobiliare, fiind, de altfel, responsabil de partea referitoare la privilegiile si garantiile reale din Legea de punere in aplicare a Noului Cod civil.

Marian Nicolae

Nr. de pagini :  776
Anul aparitiei :  2011

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1466 sec