Introducere in Noul Testament. Scrisori pentu toti crestinii. Epistolele generale ale Noului Testament

Introducere in Noul Testament. Scrisori pentu toti crestinii. Epistolele generale ale Noului Testament
-25%
Editura:
Categoria: Religie
Preț: 11,25 lei
15,00 lei (-25%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Studiul Noului Testament poate deveni un studiu deosebit de captivant. Dincolo de introducerea obisnuita in contextul istoric al primului secol - care are un format aproape standard, in majoritatea manualelor de specialitate, incluzand o serie clasica de repere tehnice (istorice si metodologice), volumul de fata incearca sa prezinte scrisorile generale ale Noului Testament si Apocalipsa lui Ioan (primele sunt cunoscute si sub de denumirea de epistole sobornicesti sau catolice) in asa fel incat cititorul sa retina nu numai datele istorice ale compunerii lor (cine, cand, unde si cui a scris scrisoarea, care este marturia interna a scrisorii - cu privire la autor si destinatar si contextul ei original, precum si marturiile ei externe, din partea crestinilor din primele secole dupa Hristos), ci si datele lor literare si teologice (care este structura retorica a scrisorii, care sunt principalele ei teme, care este specificul ei stilistic). In felul acesta, cineva poate intelege Noul Testament ca opera de cultura, dar si ca document al credintei, ca lucrare umana, dar si ca revelatie divina, ca marturie despre viata si mesajul Mantuitorului Isus Hristos, precum si ca marturie despre inceputurile Bisericii.
Cele mai multe introduceri in studiul Noului Testament isi propun sa ofere o privire de ansamblu asupra contextului istoric al scrierii sale si cateva date despre continutul cartilor. Volumul de fata, ultimul dintr-o serie de trei volume introductive in studiul Noului Testament (evangheliile si Faptele Apostolilor; epistolele pauline; epistolele generale si Apocalipsa) a adoptat o abordare diferita si isi propune sa mearga un pas mai departe, sa il familiarizeze pe cititor cu mesajul epistolelor dar si cu elementele lor culturale, cu teologia lor atat de relevanta si astazi, precum si cu nuantele lor stilistice, psihologice, sociale, etc.
Inclus in acest volum este si Apocalipsa lui Ioan, desi este o scriere de tip profetic - poetic (mai precis, de tip apocaliptic), datorita faptului ca ea are si elemente epistolare in prima parte a cartii, ceea ce justifica o abordare de tip epistolar, generala. Apocalipsa este scrisa ca o scrisoare cu 7 introduceri diferite, ca o scrisoare cu sapte destinatari (cele sapte biserici din Apocalipsa).
Proiectul acesta de introducere in Noul Testament este, desigur, unul care suporta mereu imbunatatiri si diverse revizuiri, si aceasta este preocuparea constanta a autorului. In aceasta perspectiva, dincolo de minusuri -pentru care autorul le recunoaste si isi cere scuze, asteptand in acelasi timp o interactiune cat mai fructuoasa cu cititorii sai, cartea este destinata trezirii interesului tuturor cititorilor cu privire la mesajul Noului Testament, cu privire la personajul ei principal, uimitor, mantuitorul Isus Hristos, si cu privire la felul in care el era inteles si prezentat, crezut si urmat in primul secol.

Octavian Baban

Decembrie 2009Anul apartiei: 2009
Nr. pagini: 189

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1560 sec