Investitiile straine directe si noua ordine economica mondiala

Investitiile straine directe si noua ordine economica mondiala
-25%
Editura:
Anul publicării: 2009
Categoria: Cursuri
Preț: 17,25 lei
23,00 lei (-25%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Investitiile straine directe si noua ordine economica mondiala. Inceputul secolului XXI a fost caracterizat in plan economic de o adancire accelerata a procesului de globalizare, fluxurile mondiale de investitii straine directe fiind una dintre principalele forme de manifestare a acestui proces. Prin intermediul investitiilor straine directe globalizarea a devenit o componenta cotidiana a vietii fiecaruia dintre noi, fie prin produsele sau serviciile achizitionate, fie prin locul de munca sau modul de comunicare sau de petrecere a timpului liber.
In perioada 1987– 1997 fluxurile mondiale de investitii straine directe au cunoscut o dublare la fiecare 5 ani. In acelasi timp, dupa 1999, vanzarile globale ale filialelor societatilor transnationale au fost permanent de peste doua ori mai mari decat exporturile mondiale, facand ca investitiile straine directe sa fie mai importante decat comertul din punctul de vedere al furnizarii de bunuri si servicii catre pietele straine.
Primul deceniu al noului secol a fost caracterizat de evolutii sinuoase ale fluxurilor mondiale de investitii straine directe. De la un nivel maxim atins in anul 2000, s a trecut in perioada 2001– 2004 la reduceri ale volumului fluxurilor mondiale de investitii straine directe, pentru ca in 2007 sa se depaseasca nivelul din anul 2000. Criza economica mondiala manifestata in anii 2008 si 2009 a stopat temporar acest trend, dar pe termen mediu el va fi cu siguranta reluat. Depasirea crizei va aduce cu sine si o modificare a ordinii economice mondiale, dar acest fapt nu va putea sa influenteze decat in sens pozitiv rolul jucat de investitiile straine directe in circuitul economic mondial.
Importanta si efectele investitiilor straine directe au atras, in mod justificat, atentia tuturor statelor si a determinat o acerba competitie pentru atragerea capitalurilor mobile. O miza economica atat de mare nu putea fi lasata doar la latitudinea fortelor pietei sau a nivelului de decizie microeconomic, specific fiecarui investitor in parte.
La nivelul economiei mondiale investitiile straine directe se orienteaza in proportie majora catre tarile dezvoltate, dar interesul pentru acest tip de investitii este deosebit si in cazul tarilor in dezvoltare care au nevoie nu doar de intrari de capital strain, ci si de experienta manageriala moderna, de know how si acces la piete de desfacere.
Pe de alta parte, intre globalizare si investitiile straine directe se manifesta tot mai mult o relatie biunivoca, investitiile straine directe fiind in acelasi timp una dintre cauzele/factorii ce stimuleaza adancirea globalizarii, dar si un efect/forma de manifestare in plan economic a globalizarii. Totodata, de multe ori investitiile straine directe au jucat un rol important in transformarea unor tari in dezvoltare in tari dezvoltate si, prin aceasta, in conturarea unei noi ordini economice mondiale, caracterizate de alte raporturi de forte si de participarea unor mai vechi sau mai noi actori economici mondiali.
In acest context, lucrarea de fata isi propune sa prezinte intr o forma practica si sistematica implicatiile economice si politice ale investitiilor straine directe, criteriile pe baza carora marile corporatii transnationale iau decizia de a investi, precum si tipologia politicilor si instrumentelor de atragere a investitiilor straine directe.
Lucrarea analizeaza stimulentele care pot fi acordate investitorilor straini, precum si institutiile specifice de implementare a politicilor de atragere a investitiilor straine, cu functiile si atributiile acestora.
Informatiile si materialele prezentate se bazeaza in cea mai mare parte pe experienta practica de peste 12 ani in domeniul atragerii investitiilor straine directe, precum si pe mentinerea unei stranse legaturi cu practicienii actuali din domeniu, investitori, consultanti sau functionari publici. Le multumesc tuturor pentru comentariile, informatiile sau sfaturile pe care mi le au dat.

    
Autor: Florin Bonciu
Anul aparitiei: 2009
Nr. pagini: 160

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1469 sec