Istorie furata. Cronica romaneasca de istorie veche

Istorie furata. Cronica romaneasca de istorie veche
Preț: 99,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Tratat

DESCRIERE

PREFATA

Cunoscand omul si impatimitul de istorie, autorul prezentei carti, stiam de ceva timp despre demersul istoric pe care iI avem in fata, dar cand am ajuns in posesia manuscrisului am ramas profund surprins, nu atat de vastitatea lucrarii, cat de amploarea temporala si istoriografica abordata.

Lucrarea este rezultatul a lungi ani de munca, cladita caramida cu caramida si acopera cu meticulozitate ardeleneasca, milenii intregi de. orie, ccare nu mai trebuie negociata cu istoriografiile din vecini.

Putem vedea si mai ales crede ca istoria este una dintre cele mai vii stiinte, iar progresul ei netezeste drumul spre adevar si cunoastere, ridicand valul. rnllenar" ce Incetoseaza originile si prezenta omului In spatiul carpatic, si nu numai.

Solutiile oferite In timp de istoriografia romaneasca au fost, aproape intotdeauna, confiscate pentru un scop politic ce trebuia legitimat sau sustinut, ceea ce nu a ajutat deloc realitatea obiectiva si care s-a diluat sau exacerbat, functie de interese.
Nici astazi nu s-a reusit o sustinere unitara a unui demers de acest fel, probabil si datorita conservatorismului care persista in lucrarile unor istorici romani si straini din diferite generatii. Carpirea si/sau cosmetizarea trecutului poate fi data la o parte de cei care scriu o istorie sincera si care nu se folosec de surse"agreate", ci pun cap la cap informatiile din cat mai multe surse si izvoare ca sa argumenteze o realitate istorica cat mai aproape de evenimentele petrecute.
Cartea de fata impune o astfel de abordare si incearca sa raspunda la intrebarile pe care fiecare dintre noi le-am rostit, macar o data: de unde? cand? sau cum? Amploarea demersului a generat o structurare si o periodicizare necesara unei perioade atat de indelungate, ce se intinde din preistorie si pana la anul 1400, perioada care de multe ori a fos considerata ca fiind cea mai putin bogata in informatii sau documente.

Munca autorului subsumeaza informatii stiute sau inedite, puse In contexte noi sau extinse si care au ca finalitate o cursivitate In prezentarea faptelor si evenimentelor istorice.
Formatia tehnica a autorului isi pune amprenta in ordonarea evenimentelor si a deductiilor, dar mai ales in folosirea mijloacelor istorice de lucru. Avem in fata o eficienta folosire a stiintelor auxiliare ale istoriei, de la genealogie si heraldica, combinate cu formele critice clasice de argumentare, si o abundenta de informatii si ipoteze, studii de caz, istorii locale si de anvegura, toate In slujba logicii si a acuratetei formularii.
Anul aparitiei: 2013
Nr. pagini: 958 Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:
 Istorie furata. Cronica romaneasca de istorie veche

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.085 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.