Martiriul sfintilor brancoveni 1714-2014. 300 De ani de la savarsirea muceniceasca a Brancovenilor

Martiriul sfintilor brancoveni 1714-2014. 300 De ani de la  savarsirea muceniceasca a Brancovenilor
-10%
Editura:
Categoria: Psihofilozofie
Preț: 45,00 lei
50,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Cele mai mari evenimente ale istoriei firii omenesti sunt Sfintii. Si sunt cele mai mari  evenimente, pentru ca, desi ei traiesc intr-un anume timp, imbratiseaza, prin puterea rugaciunii, intreaga fire omeneasca, nefiind hotarniciti de timp. Sfintii, acesti oameni care L-au dorit si Il doresc cu adevarat pe Dumnezeu, poarta"pe umerii" rugaciunilor lor intreaga fire omeneasca; si, poate, doar la Infricosatoarea Judecata vom afla cat bine ne-au facut ei noua, tuturor. insa de vom socoti cu luare aminte, vom intelege ca smerenia nu-si opreste lucrarea dupa Judecata Domnului Hristos si, de aceea, este foarte cu putinta sa nu aflam vreodata cat de mare este puterea rugaciunii Sfintilor. Poate si din aceasta pricina este infricosatoare Judecata.

Neindoielnic ca fiecare om e indreptatit sa graiasca despre firea omeneasca, ca unul care este partas al acestei firi; insa nu va putea grai decat pana la adancul despre care are cunostinta. Sfintenia este adancul cel mai tainic al firii omenesti si, din aceasta pricina, vietile Sfintilor trebuie scrise de catre Sfinti. Viata vreunui Sfant, scrisa de un sfant scriitor, are acea putere ca, atunci cand e citita, sa adune din imprastiere mintea cititorului si, in chip tainic, sa-i mijloceasca impartasirea harului Sfantului Duh. Iar aceasta daruire a harului i se face cititorului un nou inceput, in apropierea de lumea duhovniceasca a lui Dumnezeu.

Cartea pe care cititorul o are inainte, cu toate ca e mult imbogatita fata de prima editie, nu are pretentia de a fi socotita un martirologiu, in intelesul strict hagiografic al cuvantului. Ea este, deopotriva, o culegere de documente si marturii ale celor care au fost contemporani cu Sfintii Brancoveni, dar si o adunare de cuvinte cu inraurire sfintitoare. Fiind constienti ca marturia istorica si documentara pe care am intrebuintat-o in alcatuirea acestui volum dezvaluie doar o foarte mica parte a suisului launtric si a tainei sufletelor Sfintilor Mucenici Brancoveni, in aceasta editie sunt cuprinse si rugaciunile acatistului si slujbei Sfintilor Martiri, ca unele care dau indemn spre savarsirea poruncilor Evangheliei. Aceste rugaciuni au fost alcatuite pe temeiul tainei pogorarii sfintitoare a firii omenesti, dar si pe marturiile contextului istoric concret, care ne vestesc, deopotriva, faptele si slava din vremea domniei, cat si caznele de dupa mazilie si pana in vremea decapitarii Brancovenilor.

Cand Sfantul Dimitrie, mitropolitul Rostovului, scria vietile Sfintilor si s-a intamplat sa scrie despre un Sfant ceva nu intocmai cu adevarul, acesta i s-a aratat si i-a spus cum s-au petrecut acele lucruri, indreptandu-i greseala.

Nr. de pagini : 522
Anul aparitiei : 2014

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.2682 sec