Noul Cod civil roman: recodificare, reforma, progres juridic

Noul Cod civil roman: recodificare, reforma, progres juridic
-10%
Anul publicării: 2013
Categoria: Carti diverse
Preț: 17,10 lei
19,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Reluand o mai veche traditie de dialog si comunicare a Scolii romanesti de drept, Conferintele Institutului de Cercetari Juridice„Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane isi propun sa realizeze o mai mare deschidere a„laboratorului de creatie juridica” spre celelalte zone ale stiintei si culturii, in cautarea progresului social.

Randuielile juridice au incetat demult sa mai reprezinte norme sacre, aflate sub pecetea secretului si aplicate numai de cei initiati; dimpotriva, cunoasterea lor de catre toti se prezuma azi si nimeni nu se poate apara in fata sanctiunii nerespectarii prescriptiilor acestora, invocand ignoranta lui asupra legii!

Dreptul insusi, in realizarea sa, din stiinta si arta exclusiva ale jurisconsultilor, a devenit mai ales o tehnica de promovare si instrument de participare la viata sociala, un„bun comun” al individului‐cetatean si al colectivitatii, care tinde sa devina una mondiala.

Ideile si filosofia dreptului, insa, in substanta lor esentiala de constante in permanenta devenire, conform dinamicii proprii, se pastreaza inca intr‐o sfera a teoreticului oarecum inefabil si mai putin accesibil. Intr‐o lume globala, a interdependentelor, uniformizarii si standardizarii, o deschidere mai larga si substantiala spre celelalte zone ale cunoasterii se dovedeste, totusi, nu numai utila, ci si absolut necesara. Pentru aceasta, dialogul, comunicarea si intelegerea reciproca devin indispensabile.

In acelasi timp, pastrarea si afirmarea identitatii juridice nationale, in primul rand prin creatie proprie, impun precautii, limite si reactii bine cumpanite si adecvate, o adaptare la cerintele vremurilor, un echilibru just intre interesele in prezenta, o continuitate prin discontinuitate! Si cum, inainte de toate, Academia Romana, prin Institutul de Cercetari Juridice, este si ramane„constiinta juridica” a poporului roman, calitate in care continua, cultiva si dezvolta traditiile, cultura si stiinta juridica nationala, intreprinderea unui asemenea proiect vine aproape de la sine. Asa fiind, si colectia de fata a editurii Universul Juridic se deschide cu o tema pe masura.

Nr. de pagini : 108
Anul aparitiei : 2013

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.3600 sec