O Romanie de castigat

O Romanie de castigat
Editura:
Anul publicării: 2006
Categoria: Carti diverse
Preț: 26,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Mitul Romaniei continua sa ramana acela al lui Iisus coborat de pe cruce, in batjocura alor sai!

Repudiata, insultata, umilita, Romania cu crucea pe umeri urca rabdatoare dealul Golgotei.

Ea stie ca va fi rastignita, a cata oara, intre talhari. Stie si continua sa calce, resemnata, pe pamantul batatorit doar de talpile ei.

Claudiu Iordache

O ROMANIE DE CASTIGAT

“Cartea lui Claudiu Iordache ofera o imagine pe cat de fidela, pe atat de deprimanta, a Romaniei de azi. Autorul si-a asumat misiunea de a spune adevarul; a simtit ca are datoria de a prezenta realitatea asa cum este. Biografia lui Claudiu Iordache confera opiniilor sale o deosebita semnificatie. A fost unul din conducatorii Revolutiei din Decembrie 1989, la Timisoara, numarandu-se printre fondatorii Frontului Democratic Roman. Omul care a infruntat aparatul represiv al vechiului regim a ramas, in urmatorii ani, un marginal. Claudiu Iordache a preferat sa ramana singur, dar sa stea drept: drept fata de el, drept in fata oamenilor, drept in fata lui Dumnezeu.

Ramas in afara relatiilor clientelare de tot felul (politice, economice, culturale), Claudiu Iordache este un izolat si, practic, un necunoscut. La cartile lui nu se fac lungile cozi ca la volumele boierilor mintii, pentru ca nu se gasesc publicatiile, recenzentii si moderatorii TV care sa inalte osanale snoabe sau de comanda. Claudiu Iordache a invatat lectia:“Daca nu esti agreat de sistem, tot ce intreprinzi este sugrumat intr-o tacere infricosatoare”.

Cand s-a lansat cartea la Libraria Mihail Sadoveanu din Capitala, am citat, in cuvantul meu, formula lui Antonio Gramsci:“Pesimismul ratiunii, optimismul vointei”. Atunci, in prezenta lui Claudiu Iordache– pentru care respectul meu este nemarginit– am spus ca sunt gata sa devin un soldat sub drapelul lui.

Poate sunt prea batran, prea bolnav si prea scarbit, dar acum, scriind aceste randuri, nu ma mai simt in stare sa onorez promisiunea facuta. Nu cred ca mai exista O Romanie de castigat…

Academician Florin Constantiniu– Revista Dosarele Istoriei nr 117 (2006)

O ROMANIE DE CASTIGAT SAU O NATIUNE IN DESCOMPUNERE

(Elegie pentru generatia mea)

“Nu este usor sa citesti o carte scrisa de Claudiu Iordache! Mai ales cand esti pus sub apasarea unui titlu cu interogatie alternativa. Dar este si mai dificil sa intelegi taina resorturilor ascunse in acest Om, care-i dau puterea sa scrie astfel… L-am urmarit atent in evolutia sa recenta si marturisesc ca descopar, de fiecare data, o alta persoana, dar care apartine aceleiasi constiinte, lucide si dureroase.

Am evitat cu buna stiinta sa fac trimiteri la autorii citati pe parcursul cartii pentru a nu dilua uriasul mesaj original care poarta amprenta inconfundabila a lui Claudiu Iordache. Unii l-au asemuit cu o Cassandra intunecata, altii l-au clasat in dosarul negru al stigmatizatilor, dar eu stiu ca dreptul la constiinta este inalienabil, iar constiintele lucide sunt turnesolul societatilor alterate. Intr-o lume educata in spiritul gudurismului, orice voce independenta si cu o personalitate puternica devine stridenta.

In aceasta carte va veti intalni cu un Claudiu Iordache rastignit de talharii cocotati pe cruce doar pentru a ne scuipa de sus si a ne injura cu cuvinte biblice. Claudiu Iordache este un pelerin al pustiului romanesc, este cel care a dat sentinta condamnarii noastre.

Unde facem recurs?”

General Dr. Mircea Chelaru, Bucuresti, 8 septembrie, de nasterea Maicii Domnului a anului 2004

O ROMANIE DE CASTIGAT

“Evolutii grave, nelinistitoare, framanta astazi societatea romaneasca. Analiza cauzelor unor asemenea evolutii o gasim intr-o lucrare de exceptie, care a aparut in Editura Irini, sub semnatura unuia dintre cei mai prestigiosi analisti ai fenomenelor contemporane, domnul Claudiu Iordache. O Romanie de castigat sau O natiune in descompunere (Elegie pentru generatia mea) reprezinta, neindoielnic, o cercetare aprofundata privind realitatile lumii de azi, in care sunt surprinse evolutiile si framantarile societatii romanesti…

“Dati-mi inapoi tara in care nu s-a murit inutil, ori viata celor care s-au jertfit pentru voi!” Acest apel, lansat in baza unei analize cutremuratoare a fenomenelor post-decembriste, ar trebui sa aiba ecoul asteptat in sufletul si ar trebui sa se regaseasca in actiunea tuturor romanilor. Autorul ajunge la concluzia ca“poti intelege, dar nu poti respecta fiinta care nu se mai ridica in apararea demnitatii sale”. Sa accepti resemnat sa ramai la periferia umanului,“sa nu-ti poti creste copiii ori ingriji batranii, sa n-ai parte de un acoperis deasupra capului si de un petic de pamant pe care sa-ti ingrijesti gradina, sa mori cu zile si sa nu te intrebi de ce” este un comportament al unei fiinte care in libertate ingaduie unui regim oligarhic sa o trateze ca in sclavie.

Claudiu Iordache noteaza ca, pana in decembrie 89, am putut crede“ca n-am fost liberi pentru ca am fost constransi la non-libertate”, dar astazi“continuam sa fim la fel de neinsemnat de liberi. Nu un dictator ne-a rapit libertatea, libertatea a plecat de langa noi, dezgustata de apatia noastra”.“Intoarcerea in lume a unei tari”– considera Claudiu Iordache–“nu se mai obtine doar printr-o revolutie, fie ea mai putin ratata decat cea din Decembrie 1989. E nevoie de un spirit superior impartasit al demnitatii de a trai altfel”.

Cartea pe care ne-a daruit-o Claudiu Iordache– un luptator autentic pentru libertate in decembrie 1989– infatiseaza adevaratele fenomene ale lumii postdecembriste. Nu este o carte trista– cum s-ar putea crede la prima vedere. Este o carte unica prin realismul cu care ne introduce“in prezentul postdecembrist”, cu luminile si umbrele adesea neobservate ori neglijate sau neintelese… Este o carte care ne convinge ca n-ar trebui sa precupetim nici un efort pentru a ne recuceri libertatea si demnitatea pentru care s-au jertfit atatia romani in acele zile si nopti de Dramatism si Speranta ale Revolutiei din Decembrie 1989!

Profesor universitar dr. Dumitru Mazilu

O ROMANIE DE CASTIGAT?

In cartea lui Claudiu Iordache (O Romanie de castigat sau O natiune in descompunere), recent lansata la Brasov, descoperim o veritabila diatriba la adresa poporului roman, scrisa alert in directia imprecatiei nemarturisite, dar cu bunul simt al celui ce, iubind, cearta fara sa desfiinteze. Este, daca vreti, o lectie a paradoxului iubirii neconditionate dar apostatice, fiindca nu intelegem aici acea iubire de mucava inspirata de propaganda desantata a comunistilor, impotriva carora Claudiu Iordache a luptat in prima linie in asediata Timisoara a lui Decembrie 1989. Experientei sale de revolutionar, dedicat total gestului plin de curaj si responsabilitate, i s-au adaugat eruditia de scriitor si sensibilitatea de poet, un mixtum compositum uman impins la exacerbare din nazuinta pentru adevar si dreptate, asa cum sta bine celui urcat pe baricada Balconului Operei din Timisoara, cu riscul suprem de pierdere a libertatii si a vietii chiar, in timp ce Nicolae Ceausescu ordona isteric inabusirea cuibului de protestatari, ignobil declarati de catre oficialitati ca fiind“derbedei” si platiti de“agenturili” straine. Sansa i-a suras, a scapat intreg si nevatamat, dar, posterior faptelor lui, s-a ales cu dusmanii in loc de glorie, s-a garnisit cu saracie in loc de viata decenta, s-a inzestrat cu dezamagire in locul unui triumf firesc. De fapt, in conformitate cu regulile generale ale evolutiei umanitatii, revolutia si-a devorat fiii. Revolutionarilor autentici li s-a pus pumnul in gura, au fost marginalizati, aruncati in sindromul culpei si al deznadejdii, fara a mai vorbi despre lipsurile materiale care le fac viata mizerabila si insuportabila. Cati au disparut, cati s-au sinucis, cati au murit cu zile? Claudiu Iordache a gustat inzecit din toate acestea, dar a scapat si de aceasta data, sansa vietii lui fiind asigurata de sublima defulare prin scris. Cineva trebuia sa spuna adevarul, iar adevarul lui Claudiu Iordache a depasit labilitatea strictei razbunari pe impostura de conventie. Damnarea lui ca revolutionar nu se putea incheia aici, fiindca scriitorul si analistul din mixtura care il consacra ca persoana si ca personalitate au decis ca lupta trebuia sa continue.

Mircea Brenciu, scriitor– cronica publicata in Argument, septembrie 2007 


Anul aparitiei: 2006

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.2572 sec