Revolutia Romana din 1821 condusa de Tudor Vladimirescu de G. D. Iscru

Revolutia Romana din 1821 condusa de Tudor Vladimirescu de G. D. Iscru
-10%
Preț: 40,50 lei
45,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 380
Categoria: Tratat

DESCRIERE

Am inceput cercetarea revolutiei romane din 1821 codusa de Tudor Vladimirescu intr-un moment in care era " in floare" teza defaimatoare a prof. univ. dr. Andrei Otetea, lansata in 1945', cand si steau sa calauzitoare isi incepuse ascensiunea in noul regim politic in care a ajuns academician si om de baza al „frontului istoric".

 

Dar - fara cuvenita demonstratie stiintifica! Si ea a ramas teza de autoritate legata de numele autorului care si-a atras partizani si prozeliti in noul context. Era, de fapt, teza eronata si defaimatoare a istoriografiei grecesti de profil, difuzata amplu, care il „contaminase" si pe autorul roman. Proliferarea europeana a acestei teze s-a datorat si faptului ca prima monografie buna a revolutiei - a „cauzasului" pasoptist C. D. Aricescu - n-a mai fost reeditata si nici editata intr-o limba de circulatie desi se cunostea bine ostilitatea si „obiceiul" autorilor greci in domeniu.

Revigorand, la noi, amintita teza a autorilor greci - un Tudor tradator al Eteriei si al miscarii eteriste declansata in Principatele Romane si, in consecinta, pe drept judecat, condamnat si ucis de capeteniile miscarii eteriste! - autorul roman, prof. univ., operand cu documente cel putin dubioase si rationamente filoeteriste, accentua, fara temei, vinovatia lui Tudor, declarandu-l, eronat, ca „mandatar al Eteriei" si integrat - prin „initiere" si prin juraminte repetate - aventurii politice militare a eteristilor, condusa de Alexandru Ipsilanti -„un radical fanatic" si un „mincinos fara credinta", cum il cunostea bine un diplomat austriac.

Cat a trait, acad. Andrei Otetea n-a abandonat teza din 1945, nedemonstrata. in editia a doua a cartii amintite inca nu i-a recunoscut caracterul de revolutie al actiunii condusa de Tudor Vladimirescu decat prin titlul caci in cuprinsul ei, „citindu-le" gandurile capitanilor sai (prin tunelul timpului), le-a devenit „purtator de cuvat", cum ca „Tudor nu mai era in ochii capitanilor sai (...) decat un mandatar al Eteriei" (p. 417-418, s. n.).

Aceasta era „demonstratia". in rest - „magister dixit!". Sau a redus revolutia la una din urmarile ei: restaurarea domniilor p amantene, care ar fi reprezentat „adevarata revolutie", adresandu-se tuturor la fel de imperativ: Si sa  nu spuneti ca aceasta n-a fost decat o schimbare de persoane". Iarasi „magister dixit!". Dar pentru ca magistrul ii „proclamase" caracterul de revolutie in titlul noii editii, la un interval „rezonabil" i-a „proclamat" acest caracter (tot fara demonstratie!) si cel mai important sustinator al sau printr-un studiu (1980-1981).

Nr. de pagini: 380
Anul aparitiei: 2017

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.082 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.