Scrieri sacre ale Japoniei

Scrieri sacre ale Japoniei
-18%
Preț: 19,68 lei
24,00 lei (-18%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009

DESCRIERE

Scrieri sacre ale Japoniei Majoritatea religiilor, dar mai cu seama cele principale (budism, crestinism, islamism), pentru a castiga adepti si a-si justifica, prin doctrina, existenta si probitatea, s-au sprijinit pe texte sacre. Asemenea texte au fost trecute in pagina de scribi autorizati dupa ce fusesera revelate unor persoane carismatice, inzestrate cu o inteligenta iesita din comun, sau dotate cu puteri magice. Scrierile au constituit mai apoi materia spirituala orientativa, alcatuita fiind din mituri, legende, prezentari de divinitati si de rituri, precepte morale, toate folosite ca sprijin util credinciosilor in trairea lor religioasa.

Nu in aceeasi situatie s-a aflat religia Shinto a japonezilor. Ea a fost lipsita la inceputuri de texte intrucat in antichitatea indepartata, in arhipelagul nipon, nu era cunoscuta scrierea. In plus, trebuie subliniat faptul ca Shinto, ca religie, s-a inchegat treptat, in decursul timpului, dupa decantarea sau unificarea elementelor constituente, potrivit necesitatilor ivite pe parcurs. Abia mai tarziu au aparut si scrierile specifice unei religii. Acele texte le putem considera sacre, macar formal, desi ele nu proveneau din revelatia primita de cineva, ci erau alcatuite din marturii de circulatie orala, adunate la un moment dat intr-un corpus caligrafiat in ideograme chineze, in acele caractere recunoscute, intre timp, ca implinesc un scris functional valabil si in Japonia. Scrierile raman insa fundamentale pentru definirea religiei autohtone nipone. Nu sunt foarte multe cartile esentiale care vin cu informatii despre devenirea religiei Shinto si despre felul cum percep si traiesc japonezii sacralitatea. Dintre ele se desprind, ca insemnatate, Kojiki (Cartea lucrurilor vechi), Nihon shoki (Nihongi) (Cronica vechii Japonii) si Engishiki (Preceptele erei Engi).

Extrase semnificative din textele acestor opusuri sunt oferite acum cititorului pentru prima oara in limba romana dupa ce ele au fost traduse cu mult timp in urma, din japoneza si chineza in limba engleza, prin truda unor orientalisti notorii la vremea lor.

 
Octavian Simu

 Cuprins

 Cuvant inainte         5

 

Kojiki

CARTEA LUCRURILOR VECHI

 

Nota introductiva    35

Partea I: Nasterea zeilor            51

Partea a II a  Galceava dintre Izanagi si Izanami 59

Partea a III a:  Amaterasu-zeita Soarelui si zeul Furtunii 66

Partea a IV a: Legendele animalelor      78

Aparatorul Japoniei       87

 

Nihon shoki

CRONICA VECHII JAPONII

 

Nota introductiva   101

Epoca zeilor     116

Cartea I: Cucerirea Japoniei      125

Cartea a III a: Imparatul Kami Yamato Ihare Biko        125

Legile lui Kotoku Tenno            150

Cartea a XXV a: Imparatul Ame Yorodzu Toyo Hi       150

Conducatorii tarzii         197

Cartea a XXVI a: Ame toyo takara ikashi hi      197

 

Engishiki

RITUALURILE SHINTO

 

Nota introductiva    213

Ritualul recoltei 225

Ritualul pentru zeii vantului         226

Ritualul focului  227

Ritualul pentru spirite rele          229

Ritualul zeilor drumului  231

Ritualuri ale zeitei soarelui          232

Ritualul de purificare     234

Bibibliografie selectiva   237Format:    13 x 22 cm
Numar de pagini:    240
An aparitie:    2009

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.101 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.