Societăţile secrete

Societăţile secrete
-10%
Editura:
Anul publicării: 2007
Pagini: 128
Format: 15x23cm
Categoria: Istorie
Preț: 21,96 lei
24,40 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc epuizat

DESCRIERE

Societăţile secrete - Serge Hutin. Societăţile secrete.

Nu există o problemă care să fi provocat controverse mai înflăcărate decât studiul grupărilor calificate drept "societăţi secrete". După cum se observă însă lesne, în toate timpurile cele mai diverse grupări au fost asimilate "societăţilor secrete": populaţii întregi, ca de exemplu evreii, au fost considerate ca acţionând misterios din umbră; în acelaşi mod, anumitor ordine religioase, cum ar fi iezuiţii, li s-au atribuit tot felul de urzeli subterane...
Înainte de toate, trebuie să remarcăm că nu toate grupările care au încercat să se sustragă atenţiei au fost neapărat "societăţi secrete". Aşa se face că membrii anumitor organizaţii, care erau departe de-a fi clandestine în vremuri normale, au fost siliţi, în perioade de persecuţie, să formeze momentan grupuri prezentând unele analogii exterioare cu societăţile "secrete". (Exemple: Biserica Catolică din Imperiul Roman; protestanţii francezi după revocarea Edictului din Nantes...)
Pe de altă parte, toate organizaţiile de tip oficial sau guvernamental, care sunt uneori considerate "societăţi secrete", ies din cadrul acestei cărţi: aşa se face că Inchiziţia, cu prezenţa ei de temut şi nenumăraţii săi spioni şi afiliaţi nu constituia o societate secretă, deşi activitatea unora dintre membrii ei a fost clandestină şi misterioasă, în stilul unor poliţii celebre.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1987 sec