Tratat de prescriptie extinctiva
108,00 lei
120,00 lei (-10%)

Tratat de prescriptie extinctiva

Tratat de prescriptie extinctiva
-10%
Anul publicării: 2010
Preț: 108,00 lei
120,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Lucrarea"Tratat de prescriptie extinctiva" a primit Premiul"Traian Ionascu" pentru cea mai buna teza sau monografie juridica a anului pe teme de drept privat, acordat in data de 11.11.2011 de catre Revista Romana de Drept Privat in colaborare cu Uniunea Nationala a Executorilor judecatoresti din Romania.

"Tratatul de prescriptie extinctiva" constituie prima analiza teoretica si practica aprofundata a institutiei prescriptiei extinctive in dreptul roman, atat in sfera dreptului privat, cat si in aceea a dreptului public, in lumina legislatiei, doctrinei si jurisprudentei actuale, romana si straina. Fiind chemata sa asigure pacea si linistea sociala, prin consolidarea situatiilor juridice incerte sau indoielnice, prescriptia extinctiva se numara printre mecanismele tehnice cele mai redu" patrona generis humani", iar Cicero a considerat-o ca fiind"finis sollicitudinis et periculi litium".

Chiar Iustinian, care personal dezavua o asemenea institutie, intrucat putea sa aiba si are, uneori, ca efect consacrarea unei nedreptati (impium praesidium), i-a recunoscut totusi meritele procedand la o reforma profunda a acesteia prin contopirea celor doua forme de prescriptie - prescriptia extinctiva (liberatorie) si prescriptia achizitiva (uzucapiunea) - deoarece ambele prescriptii aveau acelasi fundament si se intemeiau pe aceleasi principii.

In prezent, prescriptia este o institutie juridica unanim recunoscuta, chiar daca dupa o istorie milenara nimic din aspectele sau elementele ei constitutive (obiect, natura juridica, fundament, conditii, mecanism, efecte) nu pare a fi definitiv castigat si in afara de orice indoiala sau controversa. Cu toate acestea, prescriptia extinctiva se regaseste in Noul Cod civil (Legea nr. 287/2009), ca de altfel si in Noul Cod penal, primind o reglementare completa, adecvata si moderna, in acord cu tendintele din dreptul comparat, precum si cu exigentele lumii afacerilor.

"Tratatul de prescriptie extinctiva" se adreseaza deopotriva teoreticienilor si practicienilor dreptului, masteranzilor si doctoranzilor, inclusiv studentilor in drept care doresc sa aprofundeze cunostintele in materia prescriptiei extinctive si sa studieze la un nivel avansat asemanarile si deosebirile dintre reglementarile aplicabile prescriptiei in dreptul privat (precum dreptul civil general, dreptul familiei, dreptul succesoral, dreptul comercial, dreptul comertului international, dreptul consumului, dreptul muncii) in dreptul public (precum dreptul penal, dreptul administrativ, dreptul contraventional, dreptul fiscal, dreptul securitatii sociale).

Nr. de pagini : 1288
Anul aparitiei : 2010

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1278 sec