Valeriu Stoica, Drept civil. Drepturile reale principale - Volumul I

Valeriu Stoica, Drept civil. Drepturile reale principale - Volumul I
-18%
Editura:
Anul publicării: 2004
Categoria: General
Preț: 56,58 lei
69,00 lei (-18%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Fara fundamentare teoretica, fara primatul valorilor dreptul devine o constructie tehnica absurda, un labirint kafkian, iar studiul sau, un exercitiu gratuit de hermeneutica normativa. Dar ignorarea elementelor de tehnica juridica, unele rafinate timp de secole sau chiar de milenii in diferifete scoli de gandire juridica, face imposibil accesul la intelegerea fenomenelor juridice. Relativizarea excesiva a valorilor si dizolvarea for in structura abstracta a tehnicii juridice sunt la fel de periculoase ca si absolutizarea valorilor. Ordinea juridica intemeiata pe libertate si siguranta nu se poate cladi nici cu cei care au pierdut sensul valorilor, nici cu fanatici.

Desi amendat substantial, Codul civil roman– adaptat dupa cel francez si adoptat in 1864– nu a fost, din fericire, abrogat in timpul regimului comurnist. Sub presiunea teoriei marxiste si a dreptului sovietic, cultura juridica romaneasca a pastrat totusi, chiar si in perioada totalitara marca valorilor si a rafinamentului tehnic din Codul civil. Spre deosebire de alte tari vecine, Romania a avut sansa continuitatii codului sau civil, astfel incat prabusirea sistemului totalitar a permis o adevardta resurectie a principiilor si valorilor peste care se asezase zgura conceptuala a acestui sistem. Totusi, izolarea impusa timp de cincizeci de ani a creat un decalaj, uneori urias, intre sistemul juridic romanesc si lumea juridica occidentala. O noua lectura a Codului civil era necesara.
Recuperarea ratiunii de a fi a Codului civil, adica intemeierea ordinii juridice pe ideea de libertate si pe ideea de siguranta a omului, este provocarea fireasca a acestei noi lecturi. Devine astfel posibila incercarea de revizuire a Codului civil, pentru a sincroniza acest opus cu evolutiile legislative, doctrinare si jurisprudentiale din lumea libera.


Nr. de pagini: 624
Anul aparitiei: 2004

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1367 sec