Istoria filosofiei Volumul al VI-lea - Iluminismul. De la Voltaire la Kant - Editie cartonata

Istoria filosofiei Volumul al VI-lea - Iluminismul. De la Voltaire la Kant - Editie cartonata
-25%
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Tratat
Preț: 67,43 lei
89,90 lei (-24,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Al saselea volum al Istoriei filosofiei urmareste triumful generalizat al ratiunii in perioada Iluminismului. Frederick Copleston ii urmareste, de aceasta data, pe francezii Montesquieu, Voltaire, Condillac, Bossuet si pe enciclopedisti (Diderot, d’Alembert etc.), precum si pe germanii Wolff, Lessing, Herder si Jacobi, printre altii, adica pe filosofii care vor puncta eforturile gandirii de a se elibera de orice tip de dogmatism. Ideea monarhiei luminate sau aceea a contractului social determina noi modalitati de a gandi politica si societatea, in care suveranitatea si puterea apartin poporului, nu liderilor acestuia.
In acest context eliberator, Enciclopedia inseamna deopotriva efortul de colectare si clasificare a intregii cunoasteri si exigenta raspandirii acesteia in scopul„iluminarii“ maselor. Cunoasterea, ca si uzul ratiunii, sunt comune tuturor oamenilor; ratiunea garanteaza accesul egal la stiinta, deci posibilitatea progresului, dar si egalitatea intre oameni.
Considerat uneori drept reprezentantul prin excelenta al Ilu-minismului, Immanuel Kant va desavarsi proiectele acestui curent si, totodata, le va depasi, retrasand cadrele in care vor evolua curentele filosofice din secolele XIX-XX. Kant va analiza putinta de a decide adevarul enun-turilor si mecanismele formarii judecatilor noastre despre lume, despre Dumnezeu, despre sine, arta, morala, adevar, libertate etc. Cele opt capitole pe care le ocupa in acest volum tratarea filosofiei kantiene marturisesc si ele importanta gandirii acestui filosof, atat in epoca, cat si in incercarile ulterioare ale filosofiei.


Nr. de pagini: 496
IN CURS DE APARITIE!!!

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1047 sec