Lavinia Betea, Viata lui Ceausescu. Tiranul

Lavinia Betea, Viata lui Ceausescu. Tiranul
-5%
Preț: 28,50 lei
30,00 lei (-5%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2015
Categoria: Personalitati

DESCRIERE

„O carte scrisa cu discernamant si detasare, pe care o salut. O analiza tragica. Citind, vezi cum se creaza o fundatura istorica in care noi am intrat...”
acad. Dan Berindei

„Citind, am avut senzatia ca cineva te ia de mana si te duce, alaturi de Ceausescu, ca o umbra, prin coridoarele puterii.”
Vasile Dancu

Rezultat al unui apreciabil efort de laborioasa documentare arhivistica si de investigare a numerosi decizionali si apropiati ai ultimului lider comunist al Romaniei, primele doua volume, semnate de Lavinia Betea (coordonator), Cristina Diac, Florin-Razvan Mihai si Ilarion Tiu, au aparut la Editura,, Adevarul“. Partial publicate intr-un serial de succes, difuzat de cotidianul,, Adevarul“, Ucenicul Partidului (2012) si Fiul Poporului (2013) au prezentat biografia, personalitatea si politicile lui Nicolae Ceausescu in prima etapa a puterii sale.

Cel de-al treilea volum infatiseaza evolutia acestui personaj emblematic al secolului XX in perioada 1971-1989. Pe fundalul sfarsitului de razboi rece si a schimbarilor petrecute in lume, despotul bantuit de mesianism deruleaza strategii ale puterii care-l fac din ce in ce mai urat de popor.

O etapa de extrem interes psihosociologic sub aspectul metamorfozei militantului pentru drepturile muncitorilor si aspirant la statutul de,, fiu iubit al poporului”, la despotul cu putere absoluta asupra cetatenilor tarii. Uluitoarea transformare s-a produs pe fondul imploziei,, lagarului comunist”, executia lui Nicolae si a Elenei Ceausescu simbolizand sfarsitul regimurilor comuniste in Europa.

Autorii prezinta si analizeaza fata vazuta si nevazuta de contemporani a unor evenimente si fenomene distincte ale societatii romanesti din aceasta perioada precum: relatiile romano-chino-sovietice; pozitia Romaniei in CAER si in Tratatul de la Varsovia; afacerile Romaniei cu tarile in curs de dezvoltare, angajarea si plata creditelor externe; strategiile de prestigiu si influenta ale secretarului general; reactiile romanesti la perestroika sovietica; relatiile Ceausestilor cu ceilalti componenti ai nucleului de decizie in preajma sfarsitului.

Cartea raspunde unor intrebari care s-au pus deseori in ultimul sfert de veac, precum acestea: a copiat sau nu liderul roman modelul cultural maoist?; l-au mintit sau nu subordonatii directi in privinta recoltelor record si a crizei populatiei?; de ce si-a asociat nevasta la putere?; de ce-a facut datoria externa si cum a platit-o?; de ce si cum s-au unit sovieticii si americanii impotriva lui?; aveau ori nu Ceausestii bani albi pentru zile negre?; de ce a ramas Nicolae Ceausescu in memoria colectiva a romanilor drept cel mai apreciat si cel mai detestat politician roman?... Si inca altele…

Nr. de pagini: 444
Anul aparitiei: 2015
Autori: Betea, Lavinia; Mihai, Florin‑Razvan; Tiu, Ilarion

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.090 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.