Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist. Editia a III-a adaugita

Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist. Editia a III-a adaugita
-28%
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Carti diverse
Preț: 24,48 lei
34,00 lei (-28%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Nascut in 1900, intr-o familie cu radacini aristocratice din estul Romaniei, Lucretiu Patrascanu a fost unul dintre fondatorii Partidului Comunist din Romania. Licentiat in drept si doctor in stiinte economice al Universitatii din Leipzig, Patrascanu era o figura rara printre putinii comunisti din Romania. A fost reprezentant al ilegalistilor romani la Comintern si in alianta politica ce a declarat scoaterea tarii din alianta hitlerista in august 1944. Primul comunist devenit ministru a detinut portofoliul Justitiei, fiind strivit tocmai de rotile morii pe care-o pusese in functiune.

In contextul proceselor staliniste postbelice, organizate sub laitmotivul conspiratiei imperialiste impotriva comunismului, primul lider comunist disparut din viata publica a„tarilor fratesti“ a fost romanul Lucretiu Patrascanu (aprilie 1948).  Desi sentintele s-au pronuntat dupa moartea lui Stalin (aprilie 1954), cazul Patrascanu detine recordul  celui mai lung proces politic din istoria comunismului mondial. Prin torturi de iad, cei peste o suta de anchetati au fost fortati sa scrie declaratii mincinoase soldate cu doua sentinte de executie, trei condamnari pe viata, iar pentru alti 23 de acuzati s-au pronuntat pedepse ce depasesc o suta de ani de inchisoare.  Spre deosebire de alti protagonisti ai proceselor staliniste, Patrascanu a refuzat sa devina„zdreanta omeneasca“ scontata de creatorii acestor mecanisme ucigase, menite sa insufle credinta in atotputernicia si infailibilitatea partidului comunist.
Pentru a reconstitui cazul Patrascanu si manipularile succesive prin care a fost utilizat in rescrierea istoriei in functie de interesele fiecarei etape a regimului, Lavinia Betea a parcurs peste 70 000 pagini de arhive, o bogata literatura de specialitate si a intervievat ea insasi fosti lideri comunisti, foste victime, fosti anchetatori. Cazul Patrascanu devine astfel o grila de decodare si de semnificare a totalitarismului de tip comunist si a particularitatilor acestuia in Romania.

Prima editie a acestei carti, aparuta in 2001, la Editura Humanitas, a fost reactualizata in editia a II-a si in cea actuala cu informatii datorate punerii in circuitul public a unor noi documente de arhiva si a unor noi rezultate ale cercetarii istoriografice. Ea este din punct de vedere stiintific o lucrare unica - complexul dosar istoric al anchetei, al procesului si al reabilitarii lui Patrascanu fiind tratat in viziune psihosociologica -, iar din punct de vedere stilistic, o capodopera a istoriografiei romanesti. Mai palpitanta decat lectura unui roman, istoria lui Lucretiu Patrascanu este o tragica si adevarata poveste despre viata si moarte in vremuri de„fractura“ a istoriei si cu ingredientele unui policier de succes: spionaj, conspiratii, tradari, combinatii, agenti dubli, misiuni provocatoare si dramatice rasturnari de situatii.
Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist a fost distinsa cu premiul Academiei Romane pentru istorie (2003).

Lavinia Betea este absolventa a Facultatii de Istorie-Filozofie, sectia Filozofie-Istorie si doctor in psihologie la Universitatea„Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Actualmente, este profesor de psihologie sociala si politica la Universitatea„Aurel Vlaicu“ din Arad, sefa departamentului Istorie Recenta la Adevarul Holding si redactor-sef al Revistei Internationale de Psihologie Politica Societala.
APARITII EDITORIALE: Povesti din Cartierul Primaverii, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2010; 21 august 1968 - Apoteoza lui Ceausescu (coord.), Editura Polirom, Iasi, 2009; Psihologia politica - o disciplina societala (coord. Lavinia Betea, Alexandre Dorna), Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2008; Partea lor de adevar, Editura Compania, Bucuresti, 2008; Barbati si femei. Intalniri cu Serge Moscovici, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 2007; Am facut Jilava in pantofi de vara. Convorbiri cu Ioana Berindei, Editura Compania, Bucuresti, 2006; Mentalitati si remanente comuniste, Editura Nemira, Bucuresti, 2005; Linul balans al memoriei, Editura Fundatiei Culturale„Ioan Slavici“, Arad, 2002; Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist, Editura Humanitas, Bucuresti, 2001; Premiul Academiei Romane, 2003; editia a II-a, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2005; Psihologie politica. Individ, lider, multime in regimul comunist, Editura Polirom, Iasi, 2001; editia a II-a, Editura Concordia, Arad, 2007; editia a III-a, Editura Universitatii„Aurel Vlaicu“ Arad, 2009; Convorbiri neterminate. Corneliu Manescu in dialog cu Lavinia Betea, Editura Polirom, Iasi, 2001; prefata, selectie a textelor si note la cartea lui Paul Sfetcu 13 ani in anticamera lui Dej, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 2000; Alexandru Barladeanu despre Dej, Ceausescu si Iliescu, Editura Evenimentul Romanesc, Bucuresti, 1997; Maurer si lumea de ieri. Marturii despre stalinizarea Romaniei, Editura Fundatiei„Ioan Slavici“, Arad, 1995; editia a II-a, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2000; Sfarsitul libertatii, Editura Mirton, Timisoara, 1993.


Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 480
Format: 11× 20 cm

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1450 sec