Sinteza noutatilor Codului de procedura civila. Prezentare comparativa: Noul Cod de procedura civila si Codul anterior

Sinteza noutatilor Codului de procedura civila. Prezentare comparativa: Noul Cod de procedura civila si Codul anterior
-10%
Anul publicării: 2013
Categoria: Procedura
Preț: 26,10 lei
29,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Ideea realizarii acestei sinteze a elementelor de noutate aduse de Codul de procedura civila mi-a venit ca urmare a sustinerii mai multor prezentari in cadrul unor conferinte avand ca tematica prevederile noului Cod de procedura civila, observand interesul manifestat de participanti, practicieni ai dreptului, pentru o identificare cat mai rapida a modificarilor aduse de noua legislatie.

La momentul intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, practicienii sunt confruntati cu problema identificarii cat mai rapide si facile a schimbarilor aduse de noua legislatie procesual civila, cel putin trei intrebari legitime conturandu-se in mintea fiecaruia: Ce aduce nou acest nou cod?, Cum se va aplica noua legislatie? si, nu in ultimul rand, Ce institutii si principii cu care eram obisnuiti nu se vor mai aplica?

Prezenta lucrare isi propune sa raspunda, cel putin partial, acestor intrebari si se vrea a fi o prezentare sintetica a principalelor elemente de noutate aduse de viitorul Cod de procedura civila, limitandu-se la prezentarea raspunsurilor pe care le-am putut identifica raportat la cele trei intrebari, editia de fata fiind adaugita substantial fata de cea aparuta in 2012. In conditiile unei asemenea reforme procedurale, va reveni in sarcina doctrinei si, mai ales, a practicii judiciare sa clarifice aspectele interpretabile ce vor fi generate de intrarea in vigoare a acestui cod, iar aspectele punctate isi vor gasi rezolvarea prin decizii ale instantelor de judecata si prin clarificarile doctrinare atat de necesare care suntem convinsi ca nu vor intarzia sa apara.

In acelasi timp, lucrarea isi propune sa fie un instrument de lucru util pentru practicienii dreptului si studentii facultatilor de drept, permitandu-se identificarea rapida a noutatilor ce se regasesc in Codul de procedura civila, noutati care vor fi aplicabile in procesele si executarile silite pornite dupa 15 februarie 2013.

In sinteza s-a facut trimitere intotdeauna la textul din Cod sau din Legea de punere in aplicare si, ori de cate ori am apreciat necesar, am reprodus in notele de subsol textul legal incident, semnaland diferentele care au survenit in raport cu vechea reglementare, si cu textele din legile speciale. Informatiile cuprinse in Legea de punere in aplicare au fost sistematizate si grupate tematic, pentru o mai usoara asimilare a acestora.

In prima parte a lucrarii, sunt prezentate sintetic cele mai importante elemente de noutate ale Codului, grupate pe institutiile fundamentale ale procedurii civile, iar in partea a doua se regaseste textul noului Cod de procedura civila, cu trimiteri la textele corespondente ale vechiului Cod.

Astfel, practicianul va putea identifica in cel mai scurt timp, normele procesual civile cu caracter de noutate care reglementeaza diferite institutii procesuale si, corelativ, dispozitiile procesuale ce nu vor mai fi aplicabile litigiilor derulate conform noului Cod de procedura civila.

Mircea Ursuta

Nr. de pagini : 640
Anul aparitiei : 2013

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1646 sec